in ,

Gerda uit Wijhe houdt het hoofd koel en lokt een bankfraudeur in de val

Betaalvereniging Nederland verwacht dat de schade door ‘spoofing’ dit jaar kan oplopen tot 40 miljoen euro.

Dat is een forse stijging vergeleken met vorig jaar, toen de schade door bankhelpdeskoplichting bijna 27 miljoen euro bedroeg.

Maandelijks worden ongeveer 300 fraudegevallen gemeld en schade is ongeveer 10.000 euro per gedupeerde.

Dat overkwam Gerda en Gerard Strijdveen uit het Overijsselse Wijhe ook bíjna, maar dankzij Gerda’s intuïtie hebben ze hun geld nog en zit de oplichter achter slot en grendel.

Gerda en Gerard werden vorige week gebeld door een medewerker van de Rabobank.

Ene ‘Chantal’ informeerde hen over een groot bedrag dat klaarstond op hun bankrekening om overgemaakt te worden naar een buitenlandse adres.

“Ze wist alles: mijn bankrekeningnummer, geboortedatum, meisjesnaam, adres. Dus in het begin klonk het niet eens zo raar”, vertelt Gerda Strijdveen aan Hart van Nederland.

“Maar toen ze vertelde dat een koerier nog diezelfde dag zou langskomen om mijn pinpas op te halen dacht ik: dit is niet goed.”

Lees ook  Man bouwt een roterend huis zodat zijn vrouw stopt met zeuren

‘Meteen de bank gebeld om rekening te blokkeren’
Gerda moest van Chantal haar pinpas doorknippen. In de lengte, zodat de magneetstrip niet beschadigd zou raken.

En ook moest ze haar pincode inspreken op een bandje. Chantal verzekerde haar dat die pincode geheim zou blijven.

“Ik heb toen gewoon een pincode verzonnen.”, legt ze uit. “Nadat de afspraak met de koerier was gemaakt hingen we op. Ik heb toen meteen de bank gebeld om de rekening te blokkeren.”

De bank liet weten dat ze zelf dit soort telefoontjes nooit plegen en raadde de familie Strijdveen aan om de politie in te schakelen. “De man zei dat ik gewoon 112 moest bellen.”

Gerard belde de politie, die gelukkig daadkrachtig reageerde. Agenten in burger besloten zich verdekt op te stellen in de omgeving.

De bedoeling was om de koerier naar binnen te lokken. Na nog een aantal telefoontjes van Chantal, die zelfs wilde dat Gerda de lijn open hield, kwam de koerier aangereden.

Oplichter rook onraad
“Het was een jonge kerel met een joggingbroek, een fleece-vest en een mutsje op. Hij riep de code die hij had gekregen van Chantal.

Lees ook  Droomjob als au pair bij rijk stel Eindigt in gitzwarte nachtmerrie voor Sophie (21)

‘Om fraude tegen te gaan’, had ze notabene gezegd!” Gerda vertelt verder dat ze hem uitnodigde om binnen te komen. Maar hij rook onraad.

“Hij zei dat hij nog even moest bellen met Chantal en dus even terug moest gaan naar zijn auto. En toen ging hij er snel vandoor”, vertelt Gerda.

Uit alle hoeken kwam de politie aangesneld. Een agent zou volgens Gerda nog geprobeerd hebben om de auto tegen te houden, maar de oplichter wist toch te ontkomen.

Na een korte achtervolging werd de auto verderop in Olst klemgereden. Later is er nog iemand aangehouden.

Grote bos bloemen
De politie was zo blij met het koelbloedige optreden van de familie Strijdveen, dat ze hen inmiddels een grote bos bloemen cadeau heeft gedaan.

Vrouw (23) overleden door ongeval in tunnel in Zoetermeer

Pedo denkt af te spreken met meisje, maar ontmoet vader met honden