in ,

Gedetineerde oraal bevredigd door rechtsbijstandverlener in gevangenis Zaanstad

Een medewerker van Justitieel Complex Zaanstad heeft een rechtsbijstandverlener en een gevangene betrapt op seks: de vrouw was de gedetineerde op haar knieën oraal aan het bevredigen in een spreekkamer. “Ik zag haar hoofd op en neer gaan en toen ik ze betrapte, stond ze op en veegde haar mond op een rare manier af.”

Dit valt te lezen in een rapportage van het incident, die in handen is van NH Nieuws en wordt bevestigd door de Dienst Justitiële Inrichtingen. In het document beschrijft de medewerker hoe hij op dinsdag 12 oktober rondliep in één van de gangen van de gevangenis.

In de oostvleugel van Justitieel Complex Zaanstad zitten spreekkamers waar rechtsbijstandsverleners – zoals advocaten of juristen – met hun cliënten kunnen spreken. “Tijdens het doen van mijn ronde langs de spreekkamer zag ik dat de advocate niet tegenover de justitiabele zat, maar naast hem”, beschrijft hij.

Lees ook  Man scheurt met 216 kilometer per uur over A27

‘Bijna klaar’
Hij maakt de deur open en vraagt hoelang ze nog nodig denken te hebben. Toen reageerde de rechtsbijstandverlener dat ze het zouden afronden. “Bijna klaar.” Daarop sloot de medewerker de deur. In de rapportage zegt hij direct contact op te hebben genomen met collega’s en samen de rechtsbijstandsmedewerker en gedetineerde hebben aangesproken.

“Ik zei dat ik heb gezien dat zij tussen zijn benen zat. Dat ze bezig waren. Daarop reageerde de justitiabele met de woorden ‘Ja, wat heb je gezien, er is niks gebeurd, we hebben niks gedaan.’ De advocate zei: ‘Ben je gek geworden of zo, er is niks gebeurd’”, aldus de rapportage.

Lees ook  Man moet ter compensatie 164.000 euro aan ex-vrouw betalen voor 27 jaar huishoudelijk werk

De Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dat er op 12 oktober ‘seksuele handelingen’ zijn verricht in de spreekkamer van de gevangenis. “Het gesprek tussen beiden is direct beëindigd”, aldus een woordvoerder. De directeur van Justitieel Complex Zaanstad gaat de Deken van Advocaten, toezichthouder op de advocatuur, inlichten.

Het Openbaar Ministerie laat aan NH Nieuws weten dat er geen onderzoek loopt naar deze zaak. Bij de politie is ook geen aangifte gedaan.

Twee doden in woning, politie gaat uit van familiedrama

Dode gevonden op begraafplaats