in

Frits Spits over verlies vrouw Greetje: “We dachten een griepje, maar het was longkanker”

In mei 2018 krijgt radioman Frits Spits vreselijk nieuws. Zijn vrouw Greetje heeft longkanker. Na een ziekbed van 5 weken overlijdt ze. Aan Linda vertelt hij over de rouwperiode die hierop volgde.

Frits schreef een boek over deze moeilijke periode. In Alles lijkt zoals het was koppelt hij muziek die belangrijk voor hem is aan gebeurtenissen in zijn leven, zo ook het overlijden van zijn vrouw. Je zou misschien verwachten dat het constant herleven van deze zware tijd om zo’n boek tot stand te laten komen heel moeilijk is. Voor Frits is het juist fijn om over Greetje in gesprek te blijven: “Als iemand gestorven is, wordt daar een paar maanden na het overlijden niet zoveel meer over gepraat. Mensen hebben moeite met het onderwerp ‘de dood’. Ze vragen hoe het gaat, maar ze vragen niet door. Ik vind het fijn als ik nog over haar kan praten. Nu kán dat.”

Griepje
Frits en Greetje waren 46 jaar getrouwd toen Greetje op 69-jarige leeftijd overleed. De diagnose longkanker kwam voor Frits uit het niets: “We dachten dat ze een griepje had. Ineens wordt de regie uit je handen gerukt. Dat het zo snel ging, dat was wat het zo verschrikkelijk maakte. Ik stond erbij, keek ernaar en voelde me zo machteloos.”

Besef
Slechts 5 weken na de diagnose overleed ze. Het besef dat Greetje er echt niet meer was, kwam heel langzaam: “In het begin besefte ik niet wat er gebeurd was en toen begreep ik, zomaar ineens keihard, dat ze er niet meer is. Normaal als ik terugkwam van werk, zei ik: ‘Ha schat, ik ben er weer.’ Maar ineens bleef het stil.”

Verslag van rouw
Door een boek uit te brengen hoopt Frits iets te hebben gemaakt waardoor er nog langer aan haar gedacht zal worden. “Dit boek is een verslag van rouw. En van daaruit wil ik iets over haar leven vertellen. In dit boek bestaat zij nog. Ze is er. Dat vind ik heel fijn.”

Dave Roelvink reageert op breuk met Julia

Poahhh! Olcay Gulsen laat weinig aan de verbeelding over met deze bikinifoto!