in

Forse stijging van meer dan 8700 nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt vandaag ruim 8700 nieuw gemelde coronabesmettingen. De zoveelste forse stijging in de afgelopen tijd geeft aan dat het nog niet goed gaat.

Net nadat het Rijksinstituut het gisteren bij de weekcijfers waagde om te spreken van een voorzichtig lichtpuntje.

Het genoemde getal van 8764 nieuwe besmettingen is het ongecorrigeerde aantal. Daar zitten nog enkele meldingen tussen die bij eerdere dagen horen, aldus een woordvoerder.

Volgens het RIVM ligt het aantal nieuw gemelde besmettingen tot 10.00 uur vanmorgen op 8743, hoe dan ook een enorme stijging ten opzichte van het gisteren gemelde aantal van 8182.

Sinds het weekend schommelde het aantal positieve testen elke dag zo rond de 8100, nadat het in de ruim twee weken daarvoor in rap tempo van zo’n 3200 naar tegen de 8000 was geklommen.

Van tijd tot tijd maakt het aantal nieuw gemelde besmettingen ineens een flinke stap ‘omhoog’. Een week geleden steeg het aantal nieuw gemelde positieve testen ineens van zo’n 7305 naar 7833.

Lees ook  Lerares die op camera betrapt werd hoe ze een student mishandelde, komt er vanaf met misselijkmakend lichte straf.

Daarna duurde het vijf dagen om naar 8182 te stijgen om nu weer ineens een stuk sneller omhoog te schieten.

Slecht begin
Het RIVM doet niet meer aan analyses van dagkoersen. ,,Want morgen kan het weer anders zijn’’, aldus een woordvoerder.

Wel zag het RIVM juist gisteren wat lichtpuntjes: de groei van het aantal positieve tests per wéék lijkt namelijk wat minder snel te gaan. De stijging van meer dan 8700 van vandaag is dus wel ‘een slecht begin van een nieuwe week’.

Het is nog altijd aan de vroege kant om de resultaten van de strengere maatregelen te kunnen zien. Een week geleden deed het Kabinet de horecadeuren weer op slot en werd bijna alle volwassenensport in groepsverband verboden.

Wel gold tot die dag al langer een maatregelenpakket waarbij de horeca al vroeger moest sluiten. Dat zou al wel iets van verbetering moeten opleveren.

Lees ook  Kaars die naar vagijn ruikt binnen uur uitverkocht

Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten.

Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31 ten opzichte van gisteren.

‘Nieuwkomers’
Hoe zorgelijk het allemaal ook klinkt, er blijven ook kleine lichtpuntjes: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames dat elke dag gemeld wordt, is nu al vijf dagen min of meer stabiel.

Omdat er nog steeds minder coronapatiënten het ziekenhuis verlaten dan dat er binnenkomen, stijgt het totale aantal dat er ligt nog wel.

Maar de groep dagelijkse ‘nieuwkomers’ in het ziekenhuis groeit dus al vijf dagen lang niet meer. Hopelijk kondigt dát dan de zo gewenste afvlakking aan.

Omgekomen fietsster (27) was zwanger van tweede kind: “Dit is een enorme klap voor de familie”

13-jarige zwaargewond nadat mannen hem bekogelen met vuurwerk