in

‘Fietsterrorist’ rijdt met opzet e-bikers omver: ‘Ik sleur je van je fiets af en breek je beide benen’

,,Als ik je nog een keer harder dan 30 kilometer per uur uur zie rijden, sleur ik je van je fiets af en breek ik je beide benen zodat je nooit meer kan lopen.’’ De dreigementen die e-bikers naar het hoofd krijgen geslingerd, liegen er niet om, begin 2019 op de Arnhemse Bovenweg tussen Driebergen en Zeist.

Het blijft niet bij verbaal geweld. Tot twee keer toe brengt de 32-jarige S. van E. e-bikers met opzet ten val, waardoor ze botbreuken en kneuzingen oplopen. Althans, dat is wat de officier van justitie concludeert uit het politiedossier. De verdachte ontkent donderdag voor de rechtbank dat hij iets te maken heeft met de incidenten. Hij heeft ook niets tegen e-bikes, zegt hij tegen de voorzitter van de rechtbank. ,,Als fietsenmaker repareer ik ook elektrische fietsen. En ik heb er zelf ook één gehad.’’

De Leersummer komt bij de politie in beeld als de ‘e-bikehater’ als een agent in burger hem op de Arnhemse Bovenweg herkent van het signalement (donker getinte man, zwart halflang haar, baardje, blauwe racefiets) dat slachtoffers hebben opgegeven. Ze maakt snel een foto van de man en maant hem tot stoppen. Hij wil daar niets van weten, roept ‘oprotten’ en gaat ervandoor.

Lees ook  Transgender man deelt ongelofelijke voor & na foto’s, en verliest al zijn vrienden en familie…

Fietsenmaker
Slachtoffers en ooggetuigen herkennen de racefietser op de foto van de agent. Later kan hij alsnog worden aangehouden. Bij hem thuis treft de politie de blauwe racefiets aan. De verdachte erkent tijdens de rechtszitting – na enig aandringen – dat hij de man op de foto is. De racefiets heeft hij gekregen van een kringloopwinkel in Zeist, waar hij in 2019 enige tijd als fietsenmaker werkte. De fiets kreeg hij cadeau omdat hij zijn werk zo goed doet.

Dat hij bij de politie heeft toegegeven bij een van de ongevallen betrokken te zijn geweest, kan hij zich niet herinneren. En ook op veel andere vragen van de rechtbank heeft hij geen antwoord.

Volgens de officier van justitie gaat het bij de incidenten op de Arnhemse Bovenweg om niets minder dan ‘fietsterrorisme’. Zij verwijt de verdachte roekeloos rijgedrag. ,,Het is ongelooflijk wat er is gebeurd. Zo ga je niet met elkaar om. Als je elkaar op het fietspad iets wil laten weten, gebruik je als fietser je bel of als je die niet hebt imiteer je het geluid van een bel.’’

Buschauffeur
Een van de aangereden e-bikers legt tijdens de rechtszitting een slachtofferverklaring af. De man uit Doorn, die eerder tegenover AD Utrechts Nieuwsblad zijn verhaal deed, fietst sinds het incident niet meer over de Arnhemse Bovenweg. ,,Het mag een wonder heten dat ik hier nog zit.’’ Een buschauffeur die aan kwam rijden wist hem luid toeterend ternauwernood te ontwijken toen hij van het verhoogde fietspad op de weg viel. Hij breekt twee middenhandsbeentjes en kneust een paar ribben. ,,De pijn was enorm.’’

Lees ook  Juultje Tieleman haalt likes-record met foto zonder bovenkleding

Omdat de gebeurtenissen alweer twee jaar geleden plaatsvonden, is volgens de officier van justitie een gevangenisstraf niet aan de orde. Ze eist een taakstraf van 240 uur. Ze wil ook dat de man een schadevergoeding betaalt aan zijn twee slachtoffers, respectievelijk 4103 en 430 euro. De advocaat van de verdachte vindt de bewijzen tegen zijn cliënt niet overtuigend. Slachtoffers en getuigen spreken elkaar volgens hem op belangrijke punten tegen. Hij vraagt om vrijspraak.

De voorzitter van de rechtbank doet aan het eind van de zitting nog een laatste poging om de weinig spraakzame verdachte nog iets te laten zeggen. Zonder resultaat. ,,Ik denk dat het meeste wel is gezegd”, zegt hij.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

“Zij is de oorzaak dat Sarah van Soelen aan de kant gezet is door André Hazes!”

Vijf agenten gewond door rellende jongeren Den Haag