‘Diepvrieskou’, een ‘winter zoals in de vorige eeuw’ en sneeuwbuien ‘zoals we ze lang niet gezien hebben’. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.
Online verschijnen verschillende rekenmodellen en kaarten die extreme kou zouden aantonen. Zo schrijft iemand op Twitter: “Sinterklaas was slechts een koud voorproefje. De echte diepvriesklapper volgt mogelijk later, onder regie van Groenland.”
Ook in de officiële pluim van het KNMI is te zien dat de temperatuur in het weekend van 10 december richting de -5 graden kan gaan. Weerfanatiekelingen voorspellen dat het weekend erna mogelijk nog veel kouder zal worden. “Een toenemende kans op ijsregen en sneeuw. Als het ware de winter van 1977”, schrijft iemand.
Ook meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar maakt gebruik van de pluim van het KNMI. “Je moet het eigenlijk zo zien dat elke lijn in die pluim een kans is van 2 procent. Dus op die uitschieters naar beneden is 2 procent kans, maar hetzelfde geldt voor de uitschieter naar 15 graden.”
Afgelopen zomer werden ook al extreme temperaturen voorspeld. Toen ging het om hitterecords van 45 graden. Dorrestein legde toen uit hoe meteorologen gebruik maken van verschillende weermodellen:
Martijn Dorrestein van Buienradar vertelt hoe weermodellen gemaakt worden en welke het meest betrouwbaar zijn.
De gevreesde diepvrieskou verwacht Dorrestein voorlopig niet. “Vannacht is er lokaal misschien wat vrieskou maar dan zal het net op of onder het vriespunt zijn. Tot en met zaterdag blijft het zeker overdag boven de 0 graden. ’s Nachts is er kans op lichte vorst, met maximaal 3 graden onder 0.”
En hoe zit het dan met de lange termijn? Hoe verder je kijkt in de pluim hoe onbetrouwbaarder hij wordt. Dat is ook de reden dat meteorologen liever geen weersverwachting geven voor langer dan een kleine week vooruit.
“Vooralsnog lijkt het erop dat het iets kouder dan gemiddeld gaat worden. Dat is op zich al vrij bijzonder, omdat we vaak juist boven het gemiddelde zitten, maar die extreme kou? Dat lijkt me echt wat overdreven.”