in

Explosieve stijging: 5475 nieuwe besmettingen, morgen mogelijk nieuwe maatregelen

Het aantal coronabesmettingen neemt zorgwekkende vormen aan. Het afgelopen etmaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 5475 nieuwe positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei en tien keer zoveel als anderhalve week geleden. Het kabinet komt morgen mogelijk met nieuwe maatregelen.

Het aantal nieuwe coronagevallen schoot gisteren al flink omhoog tot 3688. Dat was een stijging van 1462 ten opzichte van een dag eerder en bijna zes keer zoveel als vorige week woensdag.

De epidemiologen en virologen komen morgen met mogelijke, gerichte maatregelen die de infectiecurve plat kunnen slaan. Vrijdag komt dat spoedadvies en hakt het kabinet de knoop door.

Op gebied van ‘gedrag en handhaving’ is nog een wereld te winnen, denken betrokkenen, ook kan gekeken worden naar de aanpak van potentiële brandhaarden als discotheken en grote binnen-evenementen. Daar kan de anderhalve meter na toegangstesten losgelaten worden, maar ontstaan soms alsnog grote corona-clusters. Mogelijk wordt daar op de rem getrapt, zegt een bron. ,,Restaurants en winkels lijken het probleem niet zozeer.” Maar de discussie in het kabinet moet nog gevoerd worden.

Lees ook  Agenten slaan ruit in om achtergelaten baby te redden, wat realistische pop blijkt te zijn

Stijging
Sinds eind juni nemen de coronabesmettingen in rap tempo toe. Precies een week geleden, op 1 juli, kwamen er ‘slechts’ 826 nieuwe gevallen bij. In de afgelopen zeven dagen zijn 16.153 bevestigde besmettingen gemeld. Nog maar een paar dagen geleden waren er zo’n 4.000 tot 5.000 meldingen in een week.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad testten 729 inwoners positief. Voor die stad is dat het hoogste aantal sinds 25 oktober. In Rotterdam kwamen 416 besmettingen aan het licht en in Utrecht 387. Daarna volgt Groningen met 374 positieve tests. Niet eerder waren er in één dag zo veel positieve tests in de noordelijke studentenstad. In Den Haag waren 142 nieuwe gevallen. In slechts 36 gemeenten was er geen enkele positieve test.

Het aantal sterfgevallen stijgt nog niet. In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM twee meldingen dat coronapatiënten waren overleden. Dat is vergelijkbaar met de dagen ervoor. Het gaat om inwoners van Amsterdam en Venray. Dat wil niet zeggen dat ze in die periode zijn overleden, want het duurt soms even voordat een sterfgeval is geregistreerd.

Lees ook  Zien: Yolanthe Cabau zorgt voor rode oortjes in weinig verhullend nachthemdje

De stijging komt mede door de oprukkende deltavariant. Bovendien laten meer mensen die discotheken en nachtclubs willen bezoeken zich testen. Daardoor komen meer besmettingen aan het licht. Ook liepen vakantievierende jongeren het virus op in landen als Spanje en Portugal en namen het mee terug naar Nederland.

Spoedadvies
Vanwege de snelle stijging heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. Hij wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden en of het binnen de prognoses valt.

Ook wil hij duidelijkheid of de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van kwetsbare mensen en het laag houden van het aantal bezette ziekenhuisbedden, op de korte termijn in gevaar komen.

Het spoedadvies komt mogelijk vandaag. Afhankelijk daarvan besluit het kabinet mogelijk morgen tot nieuwe maatregelen, gezien de snel stijgende besmettingscijfers.

Famke Louise blundert op Instagram

Buurtbewoners redden gedumpte katje van verdrinkingsdood in riool Coevorden