in

Ernstig zieke Hugo moet huurwoning verlaten en kan nergens heen: ‘Hij heeft niemand meer’

De zieke Hugo (30) ligt in een donkere kamer op bed in Overveen. Hij kan verder bijna niks. Licht en geluid verdraagt hij niet, communiceren kan hij alleen door kleine handgebaren, die dan ontcijferd worden door zijn beste vriendin Lisa Galesloot. Zij zorgt inmiddels al een jaar voor hem. En dat 24/7.

Diagnose
De diagnoses zijn even indrukwekkend als onwerkelijk: M.E (myalgische encephalomyelitis), hersenstam compressie (CCI/AAI), POTS, Chronische ziekte van Lyme (MSIDS) en beperkte cerebrale circulatie (bloed en zuurstof naar de hersenen).

”Het ziektebeeld is complex en zeldzaam, maar wel volledig erkend. De artsen weten niet wat ze er mee moeten.”

Hugo heeft geen ouders, broers, zussen of geld voor levensbelangrijke zorg of medische basisbehoeften.

Tot overmaat van ramp kan hij niet in zijn huidige woning blijven, een seniorenwoning die officieel gehuurd wordt door de moeder van Lisa, die op haar beurt voor haar zieke moeder moest zorgen.

Hugo is in de woning beland omdat hij de noodzakelijke medische zorgen niet kon krijgen in zijn mini-studio van 15m2 in Amsterdam. ”Bijzonder treurig”, zucht een duidelijk vermoeide Lisa.

Lees ook  Voor deze knappe Vlaamse zorgkundige gaan onze handen op elkaar

‘In onderling overleg’
Na een klacht van buren dat Hugo niet thuishoorde in een seniorenwoning stond de woningbouwvereniging opeens voor de deur: Hugo is namelijk geen ‘oudere’ en mag volgens de regels dus niet in het complex wonen.

De moeder moest zich melden bij de woningbouwvereniging, waar het contract ‘in onderling overleg’ ontbonden werd. ”Maar van onderling overleg was weinig sprake”, aldus Lisa.

De woningbouwvereniging in kwestie liet in eerdere berichten aan Lisa weten niks te kunnen doen. Na telefoongesprekken met Hart van Nederland contacteerde de woningbouwvereniging Lisa en haar moeder om over de situatie te praten.

In eerste instantie moest Hugo op 1 november weg, nu niet meer. Al moeten hij en Lisa alsnog zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe woning.

Ook de moeder, die graag terug wilde keren naar de seniorenflat, staat op straat. Hugo verplaatsen is bovendien geen optie.

Cardioloog Frans Visser zegt dat het in Hugo’s situatie van belang is dat hij in een prikkelloze omgeving blijft om zo langzaam maar zeker te herstellen.

Lees ook  Koning: ’Amalia is heel gevoelig’ We maken ons soms zorgen..

”In zijn geval heeft het tijd nodig. Maar door hem te verplaatsen zal het alleen maar bergaf gaan en zal het uiteindelijk nog langer duren voor hij verbetert.”

Kastje naar de muur
Niet enkel de artsen weten zich geen raad. ”We worden op alle fronten van het kastje naar de muur gestuurd. Het CIZ kan niks doen en verwijzen ons door naar de gemeente.

De gemeente Overveen stuurt ons naar de Amsterdam (Hugo staat daar nog steeds ingeschreven), maar die sturen ons weer terug naar Overveen.

Maar daar kan hij zich niet inschrijven omdat hij nu in die seniorenwoning zit. Hij valt letterlijk overal tussenin.”

Nu de problemen met Hugo een hoogtepunt bereikt hebben trekt Lisa aan de alarmbel. ‘’Ik kan het niet meer alleen, Hugo heeft zorg nodig maar we zitten muurvast. Dit moet opgelost worden.’’

Gooi die paraplu in de hoek: dit is de droogste week van oktober – Hele week 20 graden!

Andre Hazes vergeeft moeder en maakt het weer goed – De beelden..