in

Eerste besmetting met westnijlvirus in Nederland

Een man heeft in Nederland het westnijlvirus opgelopen, vermoedelijk doordat hij in de buurt van Utrecht is gebeten door een mug. Het is de eerste keer dat iemand het virus in Nederland oploopt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het westnijlvirus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Wanneer mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen als koorts en griepachtige klachten.

Lees ook  Vrouw mishandelt Turks-Nederlandse jongen (10) in speelparadijs

In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Een klein deel van de patiënten kan overlijden. Mensen kunnen het virus niet overdragen op andere mensen of op dieren.

Grasmus
Een maand eerder werd in de regio Utrecht een grasmus nog positief getest op het westnijlvirus. De grasmus is eind augustus gevangen en getest en bleek het virus te dragen. Het was voor het eerst dat in Nederland een besmetting van het virus werd vastgesteld.

Lees ook  Moest Kelvin Maynard dood wegens ripdeal?

Het westnijlvirus komt al langer voor in Zuidoost-Europa en rond de Middellandse Zee. In de afgelopen jaren is het ook in andere delen van Europa opgedoken. Daarom hield het RIVM er al rekening mee dat iemand in Nederland besmet zou raken.

Het RIVM denkt dat de kans op een nieuw geval de komende tijd klein is vanwege het herfst- en winterweer. Als het ‘muggenseizoen’ volgend jaar begint, komt het RIVM met “adviezen en eventuele verdere acties”.

Bejaarde man doodgebeten door eigen hond

Vader van Paul de Leeuw (88) overleden