in

Duo dat zeven maanden in de bossen woonde raakt hut kwijt

De Poolse en Letse migrantenzwervers raken hun hutje in de bossen tussen Geldrop en Mierlo kwijt. Zo snel mogelijk ruimt de gemeente de twee schuilplaatsen op. Mochten de heren er dan nog rondhangen, dan krijgen ze een boete: 159 euro.

Boa’s (toezichthouders) van de gemeente Geldrop-Mierlo zijn gisteren twee keer bij de hutten geweest om de mannen op de hoogte te brengen.

Toen ze ‘s middag ook niet werden aangetroffen, hebben de boa’s een brief achtergelaten waarin de zwervers gesommeerd wordt om uiterlijk vrijdag te vertrekken.

Waar de boa’s woensdagmiddag niemand aantroffen, had een groep schoolkinderen meer geluk. Of pech beter gezegd.

Bezig met een spel waren ze verder het bos in geraakt en daar stuitten ze op een van de hutten. Toen daar een mannenhoofd uit tevoorschijn kwam, maakten ze zich gillend uit de voeten.

Acht meldingen
Eerder zei burgemeester Jos van Bree van Geldrop-Mierlo dat het afgelopen jaar acht keer een melding is binnengekomen over mannen die in de bossen bij Mierlo bivakkeerden.

Lees ook  Vrouw laat schimmelinfectie zijn gang gaan - Dit is het eindresultaat!

Drie keer werd daarna ook iemand aangetroffen. Drie keer is een hut door de gemeente opgeruimd. Een keer werd de zwerver in kwestie overgedragen aan de politie wegens een aantal openstaande boetes.

Bij een van de meldingen ging het om de Pool en de Let waarover in deze krant maandag een artikel stond.

Daarin vertellen zij dat ze al een maand of zeven in de eigen gemaakte schuilhutten wonen en dat ze leven van wat ze uit afvalcontainers bij supermarkten vissen.

Waarschijnlijk ging het bij alle acht meldingen om arbeidsmigranten die hun werk en huisvesting zijn kwijtgeraakt en niet terug willen naar hun land van herkomst.

De afgesproken procedure is dat zwervers worden doorverwezen naar de organisatie Springplank040 die in Eindhoven de maatschappelijke opvang organiseert. Daar kunnen ze hooguit 14 dagen blijven.

Lees ook  Iemands moeder heeft 4 zonen: Noord, West en Oost. Wat is de naam van de vierde zoon.

Europese arbeidsmigranten hebben geen recht op maatschappelijke opvang. Als ze hier geen werk en huis hebben, moeten ze gewoon terug naar hun eigen land. De hutbewoners in de Mierlose bossen hebben tot nu toe geen gebruik gemaakt van de noodopvang in Eindhoven.

Buitengebied te groot voor boa’s
De burgemeester zei ook dat boa’s alleen naar het buitengebied gaan na een melding. Het buitengebied is te groot om in een surveillancerooster mee te nemen.

Wel helpt de organisatie Samen Sterk in Brabant (SSIB) bij toezicht en handhaving in het buitengebied.

Het lijkt er trouwens niet op dat de migranten lang zonder werk hoeven zitten. Naar aanleiding van de publicatie in deze krant meldde zich al een bedrijf (Eurojob bv) dat wel een sollicitatiegesprek wil voeren.

En een buurtbewoonster vroeg aan de krant de weg naar de hutten omdat ze een telefoon met beltegoed wilde brengen.

Vrouw (46) valt van paard en wordt na 1,5 uur zoeken in levensgevaar teruggevonden

Justitie eist 20 jaar cel en tbs tegen moordenaar van Humeyra. Bekir vraagt hof om ‘maximale straf’