in

’Duitse wetenschappers moesten lockdown goedpraten en angst vergroten’

In Duitsland is veel ophef ontstaan over de grote druk die de Duitse regering van kanselier Angela Merkel inzette op wetenschappers om de harde lockdown goed te praten en angst te vergroten. De oppositie in de Bondsdag eist opheldering.

De Duitse krant Welt am Sonntag kreeg ambtelijke documenten in handen. Daaruit blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart 2020, aan het begin van de pandemie, wetenschappers vroeg om het worst-case scenario bij de verspreiding het coronavirus te schetsen. Het departement van de conservatieve minister Seehofer (CSU) heeft nog niet gereageerd.

Hij maakte zich zorgen over een te snelle afkeer van de lockdown. Zijn staatssecretaris moest voor dit plan draagvlak scheppen.

Aan verschillende universiteiten en wetenschappelijke instituten werden mails gestuurd om de meest problematische situatie in kaart te brengen. Op deze manier zouden de ’repressieve maatregelen beter gepland’ kunnen worden.

Lees ook  Bob zoekt op zijn 87ste werk anders kan hij de zorg van zijn vrouw niet betalen

Dramatische scenario’s
Sommige wetenschappelijke instituten stelden voor om de meest dramatische scenario’s bij het mogelijke sterftecijfer te presenteren.

Dat was dubbel zo hoog als het sterftecijfer dat het Robert Koch Institut (RKI), de pendant van het Nederlandse RIVM, hanteerde.

Als de overheid weinig zou doen, zou tweederde van de bevolking corona krijgen, had ook Merkel voorspeld.

Vier van de vijf patiënten die op de intensive care zouden belanden, stelt Die Welt, zouden door de ziekenhuizen worden afgewezen.

Dit zou leiden tot meer dan een miljoen doden. Al een jaar geleden werd ervoor gepleit het worst-case-scenario duidelijk te benoemen.

Onafhankelijke wetenschap
De liberale oppositiepartij FDP eist in de parlementaire commissie alle mails op over de mogelijke beïnvloeding van onafhankelijke wetenschappers:

„Als de indruk ontstaat dat wetenschappelijke resultaten door de politiek worden besteld, om het eigen handelen te rechtvaardigen, dan wordt niet alleen de onafhankelijke wetenschap beschadigd, maar ook de op feiten gebaseerde bestrijding van de pandemie”, aldus volksvertegenwoordiger Konstantin Kuhle.

Lees ook  Man op Mallorca besmet moedwillig 22 mensen met het coronavirus

De leider van de socialisten is van mening dat de regering de bestrijding van de pandemie een slechte dienst heeft bewezen’.

„Wetenschap moet de politiek adviseren, en in de crisis oriëntatie en een onafhankelijk oordeel bieden”, stelt Dietmar Bartsch van de Linkspartei. „Dat past niet samen met vooraf bestelde meningen.”

De vice-voorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Kubicki, ging nog een stap verder. Hij vergeleek het gedrag van de regering van de langjarige CDU-voorzitter Merkel met dat van autoritaire staten.

„Wie de bevolking bang maakt om politieke maatregelen erdoorheen te jagen, zet de bijl in onze democratie.

Het gaat er kennelijk niet meer om om mondige burgers politieke beslissingen, die op feiten zijn gebaseerd, uit te leggen”, aldus Kubicki.

Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni

Zo bescherm je je hond, kat of konijn tegen de vrieskou