in

Dochter (14) van Venez werd op klaarlichte dag mishandeld: ‘Niemand heeft ingegrepen’

Verbijstering en radeloosheid klinken door in de stem van Van Diepen. Maandagochtend stapt haar dochter vrolijk op haar fiets om in Gorinchem naar school te gaan, die avond komt ze zwaargehavend thuis. Nu heeft ze pijn bij het ademhalen, loopt ze mank, heeft ze een opgezwollen jukbeen, een pijnlijke nek en is ze van top tot teen bedekt met blauwe plekken.

Het is nog licht wanneer haar dochter en een vriend die dag terugfietsen naar huis. De schemer heeft zijn intrede nog niet gedaan. Op de Banneweg, ter hoogte van het Gijsbert van Andelpark, komen ze een groep van acht jongeren tegen. Zeven jongens en één meisje. Ze kennen hen niet, maar worden wel nageroepen en uitgejoeld – om vervolgens van hun fiets getrokken te worden. Er volgen klappen en schoppen. Veel. In hun zij, rug, buik en gezicht. Schade die dagen later nog zicht- en voelbaar is.

‘Het viel wel mee, zei ze’
,,Het viel wel mee, zei mijn dochter toen ze me kort daarna belde”, vertelt Van Diepen. ,,Maar ik vertrouwde het niet en nam contact op met de vriend met wie ze was. Die wist te vertellen hoe het er echt aan toe was gegaan. Ik heb direct de politie gebeld. Die stond hier al op de stoep vóórdat mijn dochter thuis was. Meteen daarna stond de ambulance voor de deur. Bizar.”

Lees ook  Dronken moeder overrijdt dochter en sleept haar 100 meter verder

Na een controle in het ziekenhuis is haar dochter weer thuis. De lichamelijke schade valt mee – er zijn geen botbreuken of interne bloedingen geconstateerd – psychisch is het een ander verhaal. Het meisje heeft onder andere last van flashbacks en nachtmerries en is angstig om alleen te fietsen. ,,Het gevoel van veiligheid is compleet gebroken”, verzucht ze.

Van Diepen schudt haar hoofd, de onmacht is van haar gezicht af te lezen. ,,Het is bizar dat zoiets in deze tijd kan gebeuren. Het was niet donker, het gebeurde langs een drukke, doorgaande weg. Aan alle kanten was vrij zicht. Dat vind ik zo schokkend om me te realiseren: mensen hebben het gezien, maar niemand heeft ingegrepen.

Niemand heeft geholpen of is in de bres gesprongen. Dat kan toch niet? Dat geeft ook nu een onveilig gevoel. Ik heb ook geen idee of ze wordt opgewacht uit school of hoe veilig ze buiten is. Die groep daders loopt namelijk nog gewoon rond.”

Lees ook  Vader verkr*chtte eigen dochter vanaf haar zesde en bezwangerde haar drie keer

Aangifte
Een dag na de mishandeling deden Van Diepen en haar dochter aangifte bij de politie. Die heeft inmiddels een onderzoek ingesteld, laat een politiewoordvoerder weten. ,,De kinderen zijn behoorlijk geraakt. Ons onderzoek is dan ook in volle gang. We onderzoeken wat er precies is gebeurd. Misschien zijn er mensen die iets gezien hebben of ons van beelden kunnen voorzien. Al die informatie is van harte welkom.”

Het incident van maandag is niet het eerste dat rondom het Gijsbert van Andelpark plaatsvond. Twee jaar geleden kwam het park ook al negatief in het nieuws. Een groep jongeren filmde toen hoe zij op grove wijze leeftijdgenootjes mishandelde.

Daardoor lag Gorinchem nationaal en internationaal onder een vergrootglas. Toch lijkt van een herhaling van de ‘parkrel’ vooralsnog geen sprake te zijn. Er zijn in de afgelopen maanden geen andere mishandelingen rond het park gemeld, aldus de politie. ,,Maar laat het ons vooral weten als iemand aanvullende informatie heeft.”

Als de penis van je partner véél te groot is: ‘Was-ie maar 10 centimeter kleiner’

Ongevaccineerde Chantal (15) dagelijks in discussie met klanten: ‘Belachelijk dat je wordt uitgescholden’