in

Dit meisje zit aan tafel met een oudere man en er gaat iets niet goed. Dan komt er iemand in actie.

Als een jong persoon in de problemen raakt omdat iemand hem of haar in gevaar wil brengen, wat zou jij dan doen? Als er veel mensen in de buurt zijn is de kans groot dat je helemaal niets doet. Dat heet het omstandereffect, een psychologisch fenomeen dat aantoont dat als er veel mensen in de omgeving zijn de kans op hulp kleiner is omdat niemand de eerste wil zijn die in actie komt. Best eng om je te beseffen dat je juist in een omgeving met veel mensen meer gevaar loopt.

Denk hier over na en besef je dat het juist in een situatie waar er veel mensen zijn het belangrijk is dat je ingrijpt als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is. Je kunt het maar beter gevraagd hebben dan dat je later in het nieuws hoort dat je gelijk had. In het Amerikaanse programma “Wat zou jij gedaan hebben” wordt dit omstandereffect onderzocht. Het doel van het programma is dat mensen zich van dit effect bewust worden en daardoor niet afwachten als iemand hulp nodig heeft.
In onderstaande video speelt een actrice een meisje van 16 dat via internet iemand heeft leren kennen die in het echt veel ouder is dan hij haar eerder verteld had. Gelukkig kunnen we zien dat ondanks het omstander effect mensen in een restaurant snel in actie komen en goed reageren. Als dit een echte situatie was geweest hadden ze mogelijk het leven van dit meisje gered.

Lees ook  Ken je die spotgoedkope zelfklevende haakjes van de Action? Moet je zien wat je er allemaal mee kan!

Bekijk dit filmpje en realiseer je dat het belangrijk is dat we ingrijpen als we het gevoel hebben dat er iets niet klopt. We moeten deze boodschap zo veel mogelijk verspreiden zodat de kans dat er in een dergelijke situatie niemand ingrijpt nihil is. Laten we ervoor zorgen dan kinderen veilig zijn en DEEL dit bericht!

Lees ook  Onbeschofte vrouw blokkeert met paardenstaart televisiescherm in vliegtuig van man achter haar. Maar dan gebeurt er DIT!

Papa’s toewijding om zijn blinde zoon te helpen doet hem beseffen dat zijn muzikaal talent inspirerend is.

De man ontmantelt zijn wagen, maar wat hij binnenin aantrof, is echt verschrikkelijk. Walgelijk!