in

Dit is wat we al weten over verdachte die is opgepakt in dossier ontvoering Cleo (4)

De Australische politie is voorlopig karig met informatie over de man die is opgepakt in het dossier rond de ontvoering van Cleo Smith (4).

Het meisje werd gisteravond teruggevonden in het huis van een 36-jarige bewoner van Carnarvon, het kustplaatsje in het westen van Australië, waar Cleo zelf ook woont met haar ouders.

Buren omschrijven de man als “stil” en “een eenzaat”. Hij blijkt wel bekend te zijn bij de politie. Dit is wat we al weten over de verdachte.

“Ik kan bevestigen dat we een man uit Carnarvon in hechtenis hebben genomen. Hij wordt op dit moment ondervraagd.”

Dat is alles wat adjunct-commissaris Col Blanch bij het bekendmaken van de doorbraak in de ontvoeringszaak rond de kleine Cleo kwijt wilde.

Politiecommissaris Chris Dawson vertelde intussen ook dat het om een 36-jarige man gaat. Volgens Australische media woont hij op amper drie kilometer of zeven minuten rijden van het ouderlijke huis van Cleo. Hij zou geen connectie hebben met de familie, aldus nog Dawson.

Buren
Carnarvon is nochtans een klein plaatsje, waar de meeste mensen elkaar kennen. Er wonen 5.500 inwoners.

Lees ook  Moeder wil niet wijken van ziekenhuisbed dochter: met handboeien afgevoerd

Buren van de verdachte vertelden aan de media dat ze in shock waren door het nieuws. Achteraf bekeken merkten ze nochtans wel enkele vreemde zaken op de afgelopen tijd.

Zo zou de verdachte zich de laatste tijd “vreemd” gedragen hebben en werd hij opgemerkt terwijl hij luiers kocht, terwijl hij helemaal geen kinderen heeft.

Volgens een van de buren zat de hond van de man normaal achteraan in de tuin, maar was hij recentelijk naar de voortuin verplaatst.

Buurvrouw Rebecca Ryan vertelde aan nieuwszender ABC dat de man vaak gehaast leek. “Ik zie hem elke dag”, vertelde ze. “Hij vertrekt met zijn wagen alsof hij gehaast is. Alsof hij paranoïde is.”

Rustig
De man woont in een arbeiderswijk op ongeveer een kilometer van het centrum van Carnarvon. Buren omschrijven de straat als rustig.

Zijn huis zelf is onopvallend en telt twee slaapkamers. Rond zijn eigendom staat een hek van anderhalve meter hoog.

Lees ook  Marokkaanse kleuter Rayan (5) uit put gehaald, maar niet meer in leven

Intussen maakte hoofdinspecteur moordzaken Rod Wilde bekend dat de verdachte “bekend” is “bij de politie”.

“Hij is bekend bij ons, maar ik moet heel voorzichtig zijn met wat ik hier zeg”, klonk het toen hij woensdagmiddag plaatselijke tijd vragen beantwoordde van reporters.

Slaapzak
Cleo verdween op zaterdag 16 oktober toen ze met haar moeder Ellie Smith, stiefvader Jack Giddons en babyzusje Isla aan het kamperen was in een afgelegen gebied enkele tientallen kilometers ten noorden van Carnarvon.

Haar moeder vertelde dat ze hun tent ‘s morgen open vond en dat het meisje met slaapzak en al verdwenen was.

De politie ging vrij snel uit van een ontvoering en startte een grootschalige zoekactie. Gisteravond werd het meisje teruggevonden.

Volgens de politie kwam de verdachte gisteren pas op de radar van de politie. Politiecommissaris Chris Dawson verklaarde dat er een cruciale tip binnenkwam over een wagen, die naar het huis van de verdachte leidde.

Speurders
Vanmorgen plaatselijke tijd arriveerden forensische speurders aan de woning van de verdachte om aan sporenonderzoek te doen.

RIVM: Meer kennis nodig om veiligheid van chemische stoffen in niet-medische mondkapjes te beoordelen

Vermiste Cleo Smith (4) na twee weken levend aangetroffen, 36-jarige man opgepakt: “Ze is gezond en ze lacht”