in

Dit is wat je moet doen als je partner corona heeft

Mijn man is positief getest. Dat is negatief nieuws. We moeten in quarantaine maar hoe lang? Voor de coronapatiënt is het duidelijk.

Minimaal zeven dagen en pas weer naar buiten als je 24 uur klachtenvrij bent. Maar wat zijn de regels voor huisgenoten? Ondanks de bulk aan informatie, kan geen instantie mij duidelijkheid verschaffen.

Een lamlendig gevoel, daar begon het mee. Een beetje verkouden, wat spierpijn. Bij klachten laat je je testen, dus mijn wederhelft belt dinsdag 6 oktober voor een afspraak.

Vrijdag is hij aan de beurt, in Etten-Leur. Ook in de teststraten van Roosendaal, Breda en Dordrecht is niet eerder plek. Het zij zo.

Gescheiden van tafel en bed
Als de klachten in de loop van de dag verergeren en mijn eega 39 graden koorts blijkt te hebben gaan de eerste alarmbellen rinkelen.

Zeker als we van dochterlief, die op kamers zit in Utrecht, horen dat daar bijna het hele huis is besmet met ‘het virus’. Ze was het weekend gezellig thuis geweest.

We nemen rigoureuze maatregelen, we scheiden van tafel en bed. Ik heb nergens last van en wil dat graag zo houden.

Dus slapen we sindsdien apart, hebben ieder onze eigen badkamer en toilet en houden afstand, minimaal 1,5 meter.

Nog eens tien dagen quarantaine?
Terwijl ik de rest van de week boven op mijn thuiskantoor aan het werk ben, hobbelt mijn man beneden van de bed naar de bank en weer terug.

Lees ook  Dagverblijf weigert tweeling, 3, omdat ze twee ‘onnatuurlijke’ homo-vaders hebben

Hij is niets waard. Dochterlief test positief dus als mijn hubbie zondag te horen krijgt dat hij ook corona heeft, is dat geen verrassing.

De mededeling van de mevrouw van het bron- en contactonderzoek dat ik vanaf die zondag tien dagen in quarantaine moet, is dat wel. Ik bén toch al in quarantaine?

Veel begrip, geen duidelijkheid
De mevrouw toont begrip maar is onverbiddelijk als ik zeg dat we ‘s avonds wel, op afstand, in de woonkamer zitten. ‘Dan begint de quarantaine opnieuw’, klinkt het gedecideerd.

In de brief die we per mail hebben ontvangen staat: ‘Als u meer dan 15 minuten dichtbij de persoon met het Corona-virus bent, dan moet u opnieuw tien dagen thuis blijven.’ Maar wat is dichtbij? Wij hebben ruim 1,5 meter aangehouden.

Ik ben niet overtuigd en bel de informatielijn van het RIVM. Alweer een alleraardigste dame die mij begripvol te woord staat.

Heel fijn, maar een duidelijk antwoord blijft uit. Hoe lang moet ik nu in quarantaine? In het ergste geval moet ik nog tien dagen binnen blijven vanaf het moment dat mijn eega 24 uur klachtenvrij is.

Lees ook  Jan Smit geeft update over zijn gezondheid

”U probeert de thuisisola­tie zo goed mogelijk na te bootsen”
– Medewerker GGD

Ik bel de GGD. ‘U probeert de thuisisolatie zo goed mogelijk na te bootsen’, klinkt het alweer vriendelijk. Of dat ook goed genoeg is, wordt niet helder.

Inmiddels zit ik met de handen in het haar. Tegen de regels in, ik heb nog steeds nul klachten, besluit ik me te laten testen. Als ik het ook heb, hoeven we in huis in ieder geval geen afstand meer te houden.

Quarantainevraag
Ondertussen blijf ik zoeken naar het antwoord op mijn quarantainevraag. De assistente van de huisarts weet het niet, een arts die ik raadpleeg, verwijst naar de GGD.

Moedeloos struin ik voor de zoveelste keer het internet af en warempel ik vind het antwoord. De brief in onze mail blijkt verouderd. Online vind ik een update.

Er staat nu: Als u wel direct contact heeft gehad (= meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand) met uw zieke huisgenoot, dan start de quarantaine van tien dagen opnieuw.

Helder, tien dagen na het laatste directe contact mag ik naar buiten. Dat is komende zaterdag. De uitslag van mijn test is negatief. Dat is positief nieuws. Al blijven we voorlopig gescheiden van tafel en bed.

Zangeres Maan deelt pikante foto in zwemkleding vanaf vakantieadresje

Danny de Munk: ‘Er ligt hier geen één coronapatiënt op de IC’