in

Dit is waarom je beter geen bananen eet op een nuchtere maag!

’s Ochtends grijp je vaak het eerste dat je tegenkomt om snel naar binnen te werken en te vertrekken naar school of werk. Soms slagen we het ontbijt gewoon over omdat we geen tijd hebben, dat overkomt mij toch heel de tijd.

Nochtans weten we allemaal dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is omdat het ons metabolisme in gang zet en ons energie geeft om de dag door te komen. Helaas nemen weinigen van ons elke dag de tijd om het ontbijt klaar te maken dat we werkelijk nodig hebben.

Is er iets beters dan een stapel pannenkoeken, wat spek en een kop yoghurt om je dag te starten? Toch nemen de meesten genoegen met een kop koffie. Velen gaan voor een snelle hap zoals een koek of wat fruit om hun lege maag te vullen, maar niet alle fruitsoorten en andere voedselproducten zijn helemaal niet zo lief voor een nuchtere maag.

Hieronder vind je een lijstje van goed eten en te vermijden eten als je een lege maag hebt. Voor het ontbijt moeten we goed weten wat goed voor ons is en wat niet. Sommige van de items in de lijst hieronder zullen je verbazen. Ontbijt wordt uiteraard op een lege maag naar binnen gespeeld, maar onze maag is op dat moment veel gevoeliger dan later op de dag. De meesten weten wel dat een ontbijt niet uit taartjes en roomijs hoort te bestaan. Er zijn echter een hoop andere dingen die je beter vermijdt op een nuchter maag. Sommige etenswaren kunnen misschien wel deel uitmaken van een evenwichtige voeding maar je kan ze maar beter niet als ontbijt nemen.

SLECHT: Citrusvruchten

Dat typische glas appelsiensap of pompelmoessap is eigenlijk helemaal geen goed idee ’s morgens. ‘The Hearty Soul’ legt uit dat citrussap de lagere delen van de slokdarm irriteren, en wel zeker als de maag nog leeg is.

SLECHT: Bananen

Dit is vast een verrassing voor velen, maar het is niet altijd een goed idee om de dag met een banaan te beginnen. Volgens ‘Brightside’ kunnen bananen de magnesiumniveaus in je bloed heftig verhogen en dat is niet goed voor het hart.

Lees ook  Zwoele vakantiekiekjes - Gwen laat niks aan de verbeelding over

SLECHT: Yoghurt

Wie gaat er niet voor yoghurt voor een gezond ontbijt? Wat blijkt echter is dat yoghurt geen werking heeft op een nuchtere maag. Op zich kan het geen kwaad om yoghurt als ontbijt te nemen, maar de melkzuren worden in de lege maag onmiddellijk vernietigd. Het is dus beter eerst iets anders te eten voor je naar de fles yoghurt grijpt.

SLECHT: Patisserie

Broodjes, croissants en taartjes zijn natuurlijk heerlijk, ze kunnen je ook problemen geven als je ze voor het ontbijt neemt. ‘Brightside’ zegt ons dat de gist in vele gebakjes leidt tot irritatie van de maagwand en flatulentie veroorzaakt. Vaak bevatten gebakjes ook geraffineerde suiker en ‘Lifehack’ laat ons weten dat het de lever kan overbelasten.

SLECHT: Peren

Je hebt mogelijk zin in een snelle peer als je honger hebt. Voedingsdeskundige Tamara Melton zegt echter tegen de Huffington Post dat je daarmee je maag niet vult. Ook zegt ‘Brightside’ dat peren veel ruwe vezels bevatten die de slijmlagen in onze maag niet ten goede komen.

SLECHT: Koude frisdranken met bruis

De meesten weten wel dat frisdrank niet in het ontbijt thuishoort. Velen gebruiken het toch als directe bron van cafeïne, zeker als er geen koffie is.Koude frisdranken breken de slijmlaag op de maagwand af en dat vertraagt aanzienlijk het spijsverteringsproces.

SLECHT: Tomaten

Volgens ‘Hearty Soul’ zijn tomaten geen goed idee voor een lege maag, zeker niet als je gemakkelijk last krijgt van oprispingen en maagzweer. Tomaten zijn rijk aan zuren die de zuurtegraad in je maag danig verhogen. Daar krijg je nog meer opkomend zuur van en een hogere kans op maagzweren.

SLECHT: Komkommers

Velen denken dat groenten altijd voor een goed ontbijt zorgen. Dat is zo, maar je moet wel weten welke. Rauwe groenten zoals komkommers zijn zonder twijfel zeer goed voor je lichaam. Maar op een lege maag kunnen ze leiden tot buikpijn, oprispingen, flatulentie en een algemeen slecht gevoel.

Wat zijn dan wel goeie voedselproducten om de dag mee te beginnen? Je begint je misschien af te vragen: “Wat mag ik dan wel eten?” Wel, een hoop dingen! Hier heb je een overzicht van goeie etenswaren die je zo op je lege maag mag gooien. Je eet ze waarschijnlijk vaak als ontbijt zonder te weten dat dit de geschikte dingen zijn.

Lees ook  Maxime Meiland verrast fans met een wel héél intieme foto

GOED: Watermeloen

Als je echt zin hebt in fruit ’s morgens en je al weet dat citrus niet erg goed voor je is, ga dan voor watermeloen. Deze fruitsoort zit vol water en helpt je snel je lichaam te hydrateren. Volgens ‘The Hearty Soul’ is het hoge gehalte aan lycopeen ook heilzaam voor het hart en de ogen.

GOED: Maïsmeel

Pap van maïsmeel is een prima manier om je maag te vullen. ‘Brightside’ legt uit dat maïsmeel de toxines en zware metalen uit je lichaam verwijdert en er tevens voor zorgt dat je darmflora zich stabiliseert.

GOED: Eieren

Eieren zitten vol proteïnen en geven ons een vol gevoel voor een afzienbare tijd. Volgens ‘The Hearty Soul’ verlagen eieren bij het ontbijt de verdere opname van calorieën. Je hebt gewoon minder zin in een snack na een stevig ontbijt met eieren.

GOED: Boekweit

Boekweit is een fantastische aanvulling voor een gevarieerd ontbijt, net als pannenkoeken, smoothies en mueslirepen. Boekweit stimuleert de spijsvertering en is daarom een prima keuze voor het ontbijt.

GOED: Havermout

Mmm, havermout. We voelen ons allemaal voldaan na een bord havermoutpap. Maar waarom? Havermout bevat een bom aan oplosbare vezels die de cholesterol verlagen. Verder brengt havermout een beschermende laag aan in de maag en dat maakt de maag aanzienlijk sterker.

GOED: Korenkiemen

Korenkiemen toevoegen aan je dieet kan helpen om je spijsverteringssysteem vlotjes te laten werken. Je kan de korenkiemen over andere etenswaren strooien zoals fruit, havermout of yoghurt. Het is ook erg lekker op pannenkoeken en wafels. Korenkiemen voorzien je van een boel vitamine E en foliumzuur.

Als je zelf soms ook last hebt van een geïrriteerde maag na het ontbijt, deel dan deze informatie met je vrienden op Facebook!

Dit fragiele meisje omarmt deze ezel. Dan heeft er een klein wonder plaats!

De zwangere vrouw drukt de assen van haar twee overleden kinderen op haar dikke buik. 14 Jaar eerder nam ze een beslissing die ze tot die dag nog steeds betreurde.