in

Dit is de 17-jarige jongen die door de politie werd doodgeschoten

Er heerst sinds gisteren woede, verdriet en onrust in de Franse stad Nanterre. Een agent schoot daar een 17-jarige automobilist dood tijdens een verkeerscontrole. De Franse president Macron sprak daar vanochtend zijn afkeuring over uit en stelde dat ‘niets de dood rechtvaardigt van een jongere’. Wie was deze jongen?

Daar wordt nu steeds meer over duidelijk. In Franse media verschijnen verhalen over de 17-jarige Nahel, die ook wel Naël genoemd wordt. De politie wilde gisterochtend dat hij de gehuurde gele Mercedes waarin hij reed langs de kant van de weg zou zetten voor een controle. Maar dat deed de jongen niet.

Nahel reed door, de politieagent schoot hem in zijn borst en de jongen overleed aan zijn verwondingen. De beelden van het incident gaan inmiddels de wereld over.

Mounia, de moeder van Nahel, heeft op TikTok een filmpje gepost waarin ze iedereen oproept om morgen mee te lopen in een protestmars. “Ik smeek het je, kom allemaal, voor mijn zoon”, riep ze op.

Lees ook
11-jarige ernstig gewond bij ongeluk met landbouwvoertuig

Op Instagram, in een livestream van activisten tegen politiegeweld, riep Mounia gisteravond: “Ze hebben mijn baby van me afgenomen.”

‘Hij was mijn leven’
Nahel woonde volgens Franse media alleen met zijn moeder in de Franse stad Nanterre, in de wijk Vieux-Pont. “Ik heb een 17-jarig kind verloren”, ging de moeder in de livestream verder. “Hij was nog een kind, hij had zijn moeder nodig. Mijn zoon werd neergeschoten. Ik had er maar één, het was mijn leven. Vanmorgen gaf hij me nog een dikke kus en zei hij tegen me: ‘Mam, ik hou van je’, ik zei tegen hem: ‘Zorg goed voor jezelf’.”

Nahel was volgens Franse media pizzabezorger, en speelde al drie jaar rugby bij Pirates de Nanterre. Jeff Puech kende hem via de sportvereniging en vertelt aan de krant Le Parisien dat Nahel ‘geen jongen was die zijn brood verdiende met dealen, of zich bezighield met kleine criminaliteit’.

Lees ook
Lichaam van vrouw (36) aangetroffen, 72-jarige vader gearresteerd: “Hij sloot haar en haar moeder op”

“Hij was wel een jongen die erbij wilde horen: hij gebruikte rugby om dat te doen.”

‘Onverklaarbaar’
Hoe meer informatie er naar buiten komt over Nahel en het incident, hoe meer onrust er ontstaat in Nanterre. Vannacht werden onder meer tientallen auto’s in brand gestoken en vuurwerk afgestoken richting agenten. De politie arresteerde 31 mensen tijdens de ongeregeldheden.

Élisabeth Borne, de premier van Frankrijk, stelde dat de beelden van de schietpartij aantonen dat ‘de interventie duidelijk niet is gegaan volgens de regels’. President Macron noemde het een ‘onverklaarbare’ en ‘onvergeeflijke’ daad. Maar Macron wees er wel op dat recht moet geschieden en iedereen kalm moet blijven.

Man springt uit rijdende auto na vieze scheet van vrouw

Na Jayme (3) overlijdt ook broertje Gaja: ‘Nog geen 12 uur geleefd’