in

Deze mijt leeft op je gezicht

Het moge de meeste mensen bekend zijn dat op onze huid veel microscopisch kleine beestjes leven.

Daar staan we niet bij stil, maar BBC was zo vriendelijk om plaatjes van onder meer de Demodex, in de volksmond haarzakjesmijt, te publiceren. Jeuk op je gezicht voelt na het zien van afbeeldingen van de mijt nooit meer hetzelfde.

De mijt is minder dan een halve millimeter groot en wordt veelal gevonden op het gezicht van mensen.

Volgens het Britse medium zijn de poriën op je gezicht groter en is het daarom beter vertoeven voor de Demodex. Ze leven en paren daar en leggen uiteindelijk ook het loodje.

Lees ook
Robin Martens heeft een vraagje: “Is deze string te dun uitgesneden of niet?”

Een studie die werd gedaan aan de Universiteit van North Carolina wees uit dat 14 procent van alle mensen zichtbare mijt met zich meedraagt.

Opvallend was dat op het gezicht van ieder proefpersoon dna van de haarzakjesmijt werd gevonden.

Hoofdonderzoeker Megan Thoemmes concludeert dan ook dat iedereen de Demodex op zijn gezicht heeft rondlopen. In aantallen omgerekend kunnen dat honderd tot duizenden mijten zijn.

Weinig bekend
Thoemmes heeft nog geen idee wat de haarzakjesmijten van ‘ons’ willen, laat staan wat ze eten. “Sommige mensen denken dat ze bacteriën eten die iets met onze huid te maken hebben”, stelt ze tegenover BBC. “Anderen denken dat ze de afscheiding van de talgklier tot zich nemen.”

Lees ook
Tim stopt tong 110 keer tussen muizenval

Het team van Thoemmes doet momenteel onderzoek naar de micro-organismen die in de haarzakjesmijt leven. Dat zou meer inzicht kunnen geven in het eetgedrag van de mijten.

Inmiddels weten de onderzoekers wel hoe het eruitziet als de mijten zich voortplanten. Het leggen van de eitjes wisten ze vast te leggen op camera.

Dokters halen lintworm van 18 meter uit patiënt (foto’s)

Ophef om vrouw die 8 maanden zwanger is – Waar is je buik?