in

Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land

In ons land is voor de derde keer een overlijden vastgesteld nadat de persoon in kwestie ingeënt werd met het coronavaccin van AstraZeneca.

Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen dat door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Geneesproducten (FAGG) wordt bijgehouden.

In totaal zijn er in België nu vier overlijdens gelinkt aan een inenting met een coronavaccin, waarvan drie aan AstraZeneca.

Het overlijden kwam er na een geval van het trombose en trombocytopenie-syndroom (TTS), een combinatie van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes.

Eerder werden al twee andere overlijdens in ons land gelinkt aan een vaccinatie met Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca.

In het eerste geval was er sprake van capillair leksyndroom, een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten, wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk.

Lees ook  Ook trombosemeldingen na vaccins Janssen en Moderna

In het andere geval gaat het om immuun trombocytopenie, waarbij patiënten antistoffen aanmaken die zich hechten aan het oppervlak van hun eigen bloedplaatjes.

Reactie FAGG
Het FAGG onderstreept dat in de vier gevallen “het oorzakelijk verband met het vaccin waarschijnlijk wordt geacht”. “Dat wil daarom niet zeggen dat het vaccin 100 procent zeker de oorzaak is.

Het zal nog steeds gaan om een samenloop van omstandigheden”, benadrukt Ann Eeckhout, woordvoerster van het FAGG.

Het FAGG onderstreept dan ook dat de baten-risicoverhouding van de Covid-19-vaccins positief blijft.

Voor vaccins Johnson & Johnson en AstraZeneca, die beide op basis van een adenovirus werken, voerde ons land eerder al een leeftijdslimiet in.

Lees ook  Mensenrechtenhof: vaccinatieplicht mag ingevoerd worden

Allebei worden ze enkel nog toegediend aan volwassenen vanaf 41 jaar. Vlaanderen laat sinds begin deze week wel een opening voor jongeren die vrijwillig voor het vaccin van Johnson & Johnson willen kiezen.

Andere bijwerkingen
In het totaal werden tot en met 15 juni in België 19.015 bijwerkingen gemeld. Op dat moment hadden 5.639.068 Belgen minstens één vaccindosis gekregen.

Het ging vaak over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats; die bijwerkingen verdwijnen meestal na enkele dagen.

Van alle meldingen beschouwt het FAGG er 4.072 als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten.

In 163 gevallen gaat het om overlijdens, maar op de hierboven beschreven vier gevallen na werd er geen formeel oorzakelijk verband vastgesteld met een coronavaccin.

Moeder van Olivia (6) en Anna (1) schrijft emotionele brief: “Ik wou dat ik samen met hen had kunnen sterven”

Jarig dochtertje (7) Jennifer Ewbank met traumaheli en schedelbreuk afgevoerd na trap van pony