in

De schrikwekkende reden waarom je nooit je stoelgang mag ophouden!

Iedereen moet naar het toilet om zich te ontlasten. Het is iets dat we leren als we kinderen zijn en er is niets om beschaamd over te zijn. Toch zijn er mensen die liever hun stoelgang ophouden. Dit is een heel slechte gewoonte maar wel begrijpelijk. Mensen zijn beschaamd om naar het toilet te gaan, zeker als er alleen openbare toiletten zijn. Anderen hebben dan weer geen problemen en doen hun gevoeg wanneer en waar maar nodig is.

De mensen die doodsangsten uitstaan bij ontlasting in badkamers die ze met anderen delen, willen in de meeste gevallen niet ‘betrapt’ worden. Deze mensen zijn geneigd hun stoelgang op te houden, denkend dat ze wel even zullen wachten tot ze een geschikte badkamer hebben gevonden. Er zijn zelfs mensen die hun stoelgang heel de dag ophouden, wachtend op de perfecte plaats. Deze mensen moeten weten dat we ze helemaal begrijpen maar ook dat het helemaal niet goed is voor de gezondheid. Als het eruit wil, moet het eruit!

Waarom hebben we stoelgang?

Het is eenvoudig: eten gaat erin, stoelgang komt eruit. Maar gebeurt er tussenin? Je lichaam breekt het voedsel af en neemt alles op dat het kan gebruiken zoals proteïnen en vitaminen, vooral in het darmstelsel. De rest moet het lichaam weer verlaten langs de andere kant.

Hoe weet ons lichaam dat we naar de toilet moeten?

Het lichaam is een ingenieuze machine, zelfs als het om stoelgang gaat. Volgens Dr. Anthony Komaroff weet je lichaam prima wanneer de tijd gekomen is. Eens een kritieke massa aan stoelgang zich heeft opgehoopt in je darmen wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd: “Het is tijd!” Je kan de natuur maar beter gehoorzamen en meteen gaan. Of je kan je spieren bijeen trekken en wachten tot een goeie gelegenheid zich voordoet.

Lees ook  Op ramen met dubbele beglazing zit een schroef die twee keer per jaar moet worden omgedraaid: Wist je dat?

Gebeurt er nog iets als het tijd is om te gaan?

Als de tijd gekomen is wordt je lichaam overspoeld met signalen. Je voelt bijvoorbeeld krampen in je onderbuik. Of je krijgt last van flatulentie en je hoort geluiden uit je buik komen die erop wijzen dat er veel gas in je darmen aanwezig is. De druk die ontstaat bij volle darmen kan op je blaas drukken en je misselijk maken. Dus, wat gebeurt er als je je stoelgang ophoudt? Wel, dat hangt ervan af hoe lang je het doet.

Als je het twee uur volhoudt…

Na twee uur krijg je waarschijnlijk serieus last met je maag en darmen. Je zorgt dan ook voor een verkeersopstopping in je spijsverteringskanaal. Je krijgt waarschijnlijk last van buikkrampen, misselijkheid en meer zin om te ‘gaan’. Nochtans is twee uur of minder ophouden nog aanvaardbaar. Het is niet aangenaam maar soms heb je gewoon niet de mogelijk om te gaan.

Als je het zes uur volhoudt…

Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de signalen worden. Als je echt erg lang wacht geeft je brein het op om je te vertellen dat je naar het toilet moet. Je lichaam zal de stoelgang zelfs weer terug naar boven brengen zodat je niet teveel last hebt. Maar dit is een heel ongewenste situatie. Eens je stoelgang naar hogere regionen is verschoven, begint het lichaam water af te scheiden en daardoor wordt de stoelgang harder en moeilijker te bewegen. Je loopt kans geconstipeerd te geraken.

Als je het twaalf uur volhoudt…

Lees ook  Gebruik jij al azijn in je tuin? Na het lezen van DIT zul je dat zeker overwegen!

Hoe langer je de stoelgang ophoudt, hoe harder het wordt en hoe moeilijker het wordt om naar het toilet te gaan. Normaal gezien bevat je stoelgang veel water zodat het makkelijk naar buiten glijdt. Bij lang wachten wordt het hard en schuift het niet meer. Je zal op dat moment zelfs een laxeermiddel nodig hebben om te gaan. Als je dan eindelijk kan gaan, gaat de stoelgang vaak gepaard met heftig drukken, bloeden en zelfs tranen. Dat zegt Women’s Day.

Als je het nog langer volhoudt dan twaalf uur…

Ga je door met ophouden, zal het weldra tijd worden voor een erg onaangenaam gesprek met de dokter. Op dit moment kan de darm instorten en dan komt er niets meer uit dat niet vloeibaar is. Misschien gebeurt dit niet de eerste keer, maar als je er een gewoonte van maakt, loop je steeds meer kans op darminstorting.

Hevige constipatie leidt ook vaak tot darminstorting. In dat geval kan alleen olie helpen of een medische ingreep dat het manueel verwijderen van je stoelgang inhoudt.

Wat gebeurt er als je dan eindelijk gaat?

Als je gaat na lang ophouden, zal de ervaring behoorlijk onaangenaam worden. Zelfs met laxeermiddelen kan je zware darmkrampen ondervinden. Je loopt zelfs het risico op bloedingen en andere wonden, volgens Mayo Clinic. Het kan goed zijn dat je een tijdje nodig hebt om weer tot een normaal stoelgangpatroon te komen. Maar het belangrijkste: wat een opluchting! Je lichaam weet net zo goed als jij nu: we zijn niet gemaakt om onze stoelgang op te houden.

Deel dit artikel met je familie en vrienden op Facebook.

Bron: Little Things

De moeder vraagt zich af waar het kind alleen groenten eet bij pappie. Als ze haar man filmt, wordt alles duidelijk.

Dit koppel adopteerde 11 kinderen. De sociale werker komt op bezoek. Wat hij ziet doet hem overgeven.