in

De man vindt een gouden ring bij het paddenstoelenzoeken. Als hij hem beter bekijkt ziet hij iets wat hem de tranen in de ogen brengt.

Lionel Lepezel woont al zijn hele leven in het kleine Franse dorp Charny-sur-Meuse. In de herfst verzamelt hij vaak paddenstoelen in het bos.

Vlak in de buurt ligt het veld waar de bloedigste slag uit de Eerste Wereldoorlog gevochten is: de slag van Verdun.

Op een dag vindt Lionel bij het zoeken een schitterend voorwerp.

Het blijkt een gouden ring te zijn. Een trouwring, met daarin gegraveerd Martha et Léonce, 18.7.14″. Twee weken maar voor het begin van die oorlog, dat moet een klap geweest zijn voor het jonge paar.

Lionel is vastbesloten de ring aan de rechtmatige eigenaar terug te geven. Hij vraagt zijn vriend Cédric om raad. Deze is leraar en ontdekt na enige zoeken dat er in de omgeving van Verdun tussen 1914 en 1918 ongeveer 120.000 jonge mannen gestorven zijn. Hoe moeten ze hier nu een Léonce tussen vinden?

Jarenlang zoeken ze vruchteloos door eindeloze archieven. Na tien jaar hadden ze de zoektocht min of meer opgegeven.

Tot eind 2016 opeens Lionel’s telefoon overgaat. Het is Cédric die vertelt dat hij na al die tijd nu een warm spoor gevonden heeft. Grote archieven worden toegankelijk gemaakt.

Lees ook  Fans van Céline Dion maken zich zorgen om vermagerde uiterlijk

De beide vrienden gaan opnieuw op zoek, tot ze uiteindelijk op een Achille Léonce Bourrelly stuiten. Hij is in 1916 gesneuveld en wel in de buurt waar Lionel de ring gevonden heeft.

Het lukt Lionel twee telefoonnummers van mogelijke nakomelingen op te sporen. Het eerste blijkt verkeerd, bij het tweede, van een zekere Alain Bourrelly, laten ze een boodschap achter.

Alain hoort de vreemde boodschap. Hij belt meteen terug en Lionel vertelt hem het hele verhaal.

“Hij zei tegen mij dat ze de ring van mijn grootvader hadden gevonden en dat we hem konden afhalen wanneer we wilden. Ik kon er bijna niet van slapen. Ik wist dat mijn vader zijn vader nooit gekend heeft. Zijn moeder heeft haar leven weer opgebouwd en we hebben er nooit veel over gesproken”.

Hij gaat door oude familiedocumenten en vindt de trouwakte van zijn grootouders en het overlijdensbericht van Léonce. Alain en zijn familie spreken met Lionel en Cédric af in Verdun. Gezamenlijk wandelen ze over het veld waar de slag plaatsgevonden heeft in 1916.

Lees ook  Trieste dakloze man zit op dezelfde straathoek sinds 3 jaar, totdat nieuwsgierig moeder stopt om te vragen waarom.

De sfeer van de plaats en de kennis van het gruwelijke noodlot van zoveel mensen doet ze slikken.

“Je keel snoert toe als je dit ziet. Mijn grootvader stierf hier tussen volledig vernielde dorpen. Het was een slachting.”

“Op de 15e december na een ijskoude nacht begonnen de Fransen een offensief. Léonce Bourrelly werd door een granaatscherf getroffen en overleed aan zijn verwondingen. De hospik Albert Comproux, geboren in Connaux, en de soldaat Émile Bourbon uit Châteauroux stelden zijn dood vast. In officiële papieren staat Léonce Bourrelly als ‘Gestorven voor Frankrijk in La Côte du Poivre, op 15 december 1916, om 10:10 Uhr’”.

Alain heeft zijn grootvader nooit gekend, maar het terugvinden van de trouwring, 100 jaar na de slag, brengt hem een beetje dichterbij. De man die vroeg en zinloos gestorven is en niet eens met zijn ring aan zijn hand begraven is kunnen worden.

Hieronder is een video van dit ongelooflijke verhaal (in het Frans).

Alain is Lionel en Cédric zeer dankbaar voor hun intensieve zoektocht, waardoor hij toch iets van zijn grootvader heeft.

Dit meisje van 5 wordt afgetuigd op de weg. Maar dan verschijnen de motorrijders…

Mix deze 2 ingrediënten om KILO’S gifstoffen uit je dikke darm te verwijderen!