in

De man die met de moordenaar van Anne Faber wilde ontsnappen, deed al de gekste dingen

Is het gek dat Michael P. (28 jaar cel en tbs) en Admilson R. (levenslang) in de gevangenis in Vught samen een ontsnappingspoging zouden hebben beraamd? ,,Levenslang is in Nederland echt nog steeds levenslang en dan slaat de moedeloosheid toe.”

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar Michael P., de moordenaar van Anne Faber. Maar de grootste rol in de ontsnappingspoging die gisteren groot het nieuws haalde, ligt bij die andere moordenaar:

Admilson R. Het is bepaald niet de eerste keer dat de ex-militair probeert te ontsnappen aan zijn lot.

Admilson R. werd samen met z’n broertje Marcos in 2018 tot levenslang veroordeeld voor de roofmoorden op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo en Berend Smit (55) uit Dwingeloo. Tot aan de Hoge Raad vochten ze die straf tevergeefs aan.

Dat met name Admilson wanhopige pogingen deed om aan dat eerst dreigende en later definitief over hem uitgeroepen noodlot te ontsnappen, bewijst zijn ‘staat van dienst’.

Al in 2014, kort na zijn arrestatie, probeerde hij te ontsnappen. Hij kwam met veel geweld nog gevaarlijk dicht bij de uitgang. Later, in de gevangenis in Veenhuizen, probeerde hij het weer.

Fascinerend was in 2015 zijn verzet toen hij naar de rechtbank moest komen voor de inhoudelijke zitting. Admilson draaide zich ingesmeerd met olie klem in de lattenbodem van zijn bed.

Uiteindelijk lukte het de bewakers hem los te krijgen (en geboeid aan handen en voeten naar de rechtbank te brengen), maar het was een hels karwei.

Lees ook  Blonde dame schijt midden op straat even flink van zich af

En dan was er óók nog dat enge incident tijdens het hoger beroep. Ineens plopte er een scherp voorwerp – vermoedelijk een stukje scheermes – uit zijn mond waarmee hij zichzelf in de pols wilde snijden. Hij riep: ,,Jullie bepalen of ik levenslang krijg, maar ík bepaal hoe lang dat duurt.”

Admilson R. en zijn nieuwe vriend Michael P. zijn bepaald niet de enigen die met ontsnappingsplannen het nieuws haalden de laatste tijd.

Begin januari probeerden Franse criminelen het levenslang gestrafte mocromaffiakopstuk Omar L. uit de gevangenis in Zutphen te bevrijden, wat mislukte omdat de slijptol niet door een dikke sluisdeur kwam.

Niet lang daarna haalde wéér een zwaargewicht met levenslang aan de broek wegens ontsnappingsplannen het nieuws:

Dino Soerel, veroordeeld voor diverse liquidaties. Ook nog vers in het geheugen ligt de spectaculaire poging in 2017 van Benaouf A. in Roermond, die met hulp van buiten en een helikopter probeerde uit te breken.

Grote nieuwszaken, en toch komen ontsnappingspogingen nog weinig voor. Twee keer per jaar gemiddeld, de laatste tien jaar, al houdt de Dienst Justitiële Inrichtingen statistieken liever voor zich.

,,Vroeger gebeurde het tientallen keren per jaar’’, zegt emeritus hoogleraar penitentiair recht Constantijn Kelk, compleet met voorbeelden van doorgezaagde tralies en aan elkaar geknoopte lakens.

,,Toen kon dat, want toen had je al die technische vormen van beveiliging nog niet.” De beroemdste uit die tijd was de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis die in 1985 uit de Bijlmerbajes ontsnapte met touwen uit de gymzaal en zelfs bij Sonja Barend op tv aanschoof.

Lees ook  Toen deze moeder met haar 4-jarig dochter naar buiten ging, had ze geen idee dat ze meteen de uitspraak van haar leven zou horen

Het ging in die jaren zeker niet alleen om boeven die (levens)lang moesten zitten. De drie ontsnappingszaken van dit jaar draaiden allemaal wél om levenslang gestraften:

Omar L., Dino Soerel en Admilson R. En dat Michael P. met zijn 28 jaar cel en tbs ooit nog vrij komt, is ook onwaarschijnlijk.

Dat juist deze mannen het proberen in een tijd dat ontsnappen uit de bajes schier onmogelijk is, verbaast advocaat Wim Anker – fel tegenstander van de straf levenslang – dan ook niet:

,,Zolang we een minister hebben die het uitzicht op gratie onmogelijk maakt, kan ik me voorstellen dat de moedeloosheid toeslaat.”

Anker doelt op het feit dat Nederland al decennialang geen gratie meer verleent. In 2017 tikte het Europese Hof ons daarvoor op de vingers.

Sindsdien bestaat gratie weer, op papier althans, en lijken rechters weer iets vaker levenslang op te leggen. De cijfers zijn echter te klein om ontsnappingszaken in verband te brengen met levenslange straffen.

Maar toch: vorig jaar legden de rechters zelfs vier keer in één maand levenslang op: aan Willem Holleeder en aan mocromaffiosi Naoufal F., Omar L. en Hicham M. En óók vorig jaar werden de straffen van Admilson R. en die van Dino Soerel bij de Hoge Raad definitief. Een jaar later zijn drie van die mannen betrokken bij ontsnappingszaken.

Niet verwonderlijk is het dat justitie sinds eind vorig jaar serieus rekening houdt met de volgende ontsnappingspoging van iemand die zeer waarschijnlijk levenslang vastzit: Ridouan Taghi.

Kind (4) komt om het leven bij ongeval met landbouwvoertuig in Arnemuiden

6 onverwachte douchefouten die je huid beschadigen