in

De jongen vecht tot hij niet meer kan. Dan zegt hij iets hartverscheurends tegen zijn vader.

De 9-jarige Ayden Zeigler-Kohler uit Springettsbury Township in de VS was ooit een vrolijk kind: lopen, springen, voetbal spelen,… Hij was altijd in beweging en hield van sporten.

Maar in augustus van 2016 verandert alles voor Ayden en zijn ouders. In het midden van zijn voetbaltraining stort de kleine man plots in mekaar.

In het ziekenhuis zeiden ze tegen de ouders dat hij slechts een hersenschudding had. Maar Ayden herstelt zich niet en begint problemen te ondervinden met zijn beweging en spraak. Er worden nog een paar onderzoeken gedaan en dan volgt het verschrikkelijke nieuws. Ayden heeft kanker, een tumor heeft zich gevormd in zijn hersenen.

Het gaat om een diffuus intrinsiek pontijns glioom (DIPG), een zeldzame hersentumor. In Europa en de VS samen lijden maar 300 per jaar aan deze aandoening. DIPG is een zeer gevaarlijke vorm en is daarenboven erg moeilijk te genezen. Minder dan 1% overleeft de eerste vijf jaar en is daarmee de dodelijkste hersentumor bij kinderen.

De tumor kan niet via een operatie verwijderd worden en de artsen menen dat Ayden nog een jaar te leven heeft.

Zijn vader, Bill Kohler, een militair die in Irak gediend heeft, was paramedicus. Nu moet hij hulpeloos aanzien hoe zijn zoon voor zijn ogen steeds zwakker wordt. Alle mogelijkheden tot behandeling en genezing worden overwogen maar het antwoord is steeds hetzelfde: Ayden kan niet geholpen worden.

Lees ook  Met de auto op vakantie? Dit zijn de opvallendste (nieuwe) verkeersregels in het buitenland

Maandenlang blijft Bill zoeken naar een alternatieve oplossing. Hij denkt aan de korte tijd die zijn zoon nog te leven heeft. Daarom blijft hij altijd bij Ayden. Ze gaan samen naar de voetbalmatchen en maken lange wandelingen in het bos.

Ayden wordt steeds zwakker en het wordt ook steeds moeilijker voor de ouders om dingen met hem te doen die hij graag doet. Ze geven niet op. Naar een idee van een sociaal assistent begint Ayden een wensboek waarin hij al zijn liefste wensen optekent. De ouders doen er alles aan om de wensen van de jongen, zo goed als dat kan, te verwezenlijken.

Ayden schrijft in zijn wensboek, “Als ik moet sterven, wil ik in het bos zijn.”

Hoe dapper hij ook vecht, Ayden wordt steeds zwakker. Hij kan nu niet meer lopen, zelfstandig eten en zelfs ademen begint een hele opgave te worden. Dan zegt hij het vreselijkste ding dat een ouder van zijn kind kan horen: “Ik wil niet meer verder.”

Lees ook  Yuri van Gelder reageert op het feit dat er wiet is gevonden

Bill kan het niet verkroppen. Hij heeft echter geen keuze. Hij antwoordt, “Als je zo hard gevochten heb als je kan en alles gegeven hebt dat je kan geven, is het oké om op te geven. Hoe dit ook afloopt, weet dat ik voor altijd bij je ben.”

Ayden haalt troost uit de woorden van zijn vader. Hij wil zijn ouders niet langer kwellen met zijn ziekte. Op 22 maart 2017 overlijdt Ayden in de armen van zijn ouders.

De hele familie is een ravage. Iedereen die Ayden kende is er kapot van. De enige troost die ze hebben, is dat ze Ayden steeds hebben bijgestaan in de laatste maanden van zijn leven en dingen deden die de jongen leuk vond.

DIPG, de agressieve hersentumor die Ayden het leven kostte, komt meestal bij kinderen tussen vier en elf jaar voor. De meeste kinderen sterven in minder dan een jaar. Elk jaar, op 17 mei, is het de internationale dag van het kankeronderzoek, een treurige herinnering aan de eindeloze strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Deel dit artikel met je familie en vrienden op Facebook.

Strooi peper in je wasmachine en je gelooft je ogen niet! Een truc uit het kruidenrek!

Ze kwam van haar hooikoorts af door maar één ding aan te passen in haar dieet, bekijk nu hoe ook jij van hooikoorts af kunt komen