in

De Jonge kondigt fase 2D af: alle ziekenhuizen stellen planbare operaties uit

Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten ‘fase 2d’ afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit, indien nodig en ‘medisch aanvaardbaar’ worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is.

Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk ‘code zwart’ betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.

Lees ook  5910 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt flink

Iedereen nodig
In de praktijk betekent dit, dat de “heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen” om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona-)patiënten moet worden geleverd. “We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren”, zegt De Jonge. Deze nieuwe stap heeft “vergaande gevolgen”, geeft de zorgminister toe.

Lees ook  Vrouw overleden na val van flatgebouw

Uit een brief die de bewindsman naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat ook bij poliklinieken afspraken worden uitgesteld “als dit personeel oplevert dat ingezet kan worden” voor meer acute zorg. De ic-capaciteit gaat omhoog naar 1150 bedden “en vervolgens naar 1350 ic-bedden”. “Landelijk blijft het LCPS COVID-patiënten spreiden en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking.”

VIDEO: Ali B slachtoffer van gewapende overval

Alleen nog hoogstnoodzakelijke huisartsen- en wijkzorg mogelijk