in

“Dag meneer, ik denk dat mijn papa dood is.” Hoe een jongetje (5) het leven van zijn vader redde met één telefoontje

“Goedenavond, ik denk dat mijn papa dood is.” Dat waren de woorden die de hulpverleners zondagavond om kwart voor elf te horen kregen. Aan de lijn hadden ze de kleine Quentin uit het Franse dorpje Glos-La-Ferrière, een vijfjarig jongetje dat met dat ene telefoontje het leven zijn vader kon redden.

Toen de kleine Quentin ’s nachts niet kon slapen, kroop hij uit zijn bedje om naar zijn vader te gaan. Maar toen hij die zag liggen in zijn slaapkamer, besefte de kleuter dat er iets gaande was. Hij slaagde erin om de gsm van zijn papa te vinden en belde naar de politie. Zodra de agenten opnamen, beseften ze dat ze iemand heel jong aan de lijn hadden.

Altijd beleefd

“Goedenavond”, zei het kindje beleefd. Nadien viel hij met de deur in huis. “Ik denk dat mijn papa dood is…” De boodschap was meteen duidelijk in het politiekantoor, en er startte een race tegen de klok. Veertig minuten lang probeerden ze het kind aan de praat te houden en informatie van hem los te krijgen. Zijn eigen voornaam en die van zijn vader kon hij vertellen, maar bij zijn adres begon hij te twijfelen. Het enige wat hij kon vertellen was dat er “schuim over de lippen van zijn papa liep”.

Lees ook  Ik verloor 50 kilo dankzij een paar eenvoudige veranderingen: Hier zijn de tips voor gewichtsverlies die ik eerder had moeten weten

Ondertussen was het alle hens aan dek in het hulpdienstencentrum, daar werden meteen alle politiediensten en brandweerlieden verwittigd, zodat ze in opperste staat van paraatheid waren. Ze begonnen allemaal op volle snelheid door het kleine dorp te rijden, terwijl het jongetje vertelde over zijn huis. Hij babbelde over de kleuren van de ramen, de plaats van zijn auto en de indeling van de voortuin.

Gsm plat

Totdat plots de lijn verbroken was. De batterij van de smartphone van zijn vader was plat. Maar dat hield de jongen niet tegen, integendeel. Hij ging op zoek naar een andere telefoon en kon opnieuw de agenten bellen. “Zeg Quentin, ga eens even naar boven en schud je vader eens doorheen om te zien of hij wakker wordt”, zei de politieman. Toen dat niet hielp, gaf hij andere instructies aan de vijfjarige. “Trek je schoenen aan en je jas, Quentin. Wacht maar vlak voor je deur op de brandweermannen.”

Lees ook  Dochter van Ronald Koeman laat niks aan je verbeelding over met deze foto's

Die kwamen uiteindelijk bij het juiste deur aan, nadat de telefoonmaatschappij informatie had vrijgegeven over de telefoonmast die het gesprek had opgepikt. De jongen reageerde zo beleefd als eerst: “Bedankt meneer, het is goed dat je bent gearriveerd, want dan kan je mijn papa genezen.”

De opmerkzaamheid en het doortastend denken van de vijfjarige redde het leven van zijn vader. De brandweer slaagde erin om de 44-jarige man met diabetes te redden. “Het kind was een held, hij heeft zijn vader echt gered”, zei Stéphane Hébert, plaatsvervangend burgemeester van Glos-la-Ferrière achteraf.

Man met lege kinderwagen in het park denkt dat er niemand kijkt. Maar jogger maakt foto die de waarheid toont.

Terminale moeder mag zoon niet van school halen voor laatste vakantie samen: “Geen uitzonderlijke situatie”