in

Dader aanslag gearresteerd: Hij stond te trillen op zijn benen

De Australiër Brenton Tarrant (28), die de beelden van de schietpartij in de Al Noor-moskee livestreamde, omschrijft zichzelf in een 73 pagina’s tellend manifest als ‘een gewone witte man’. Hij zegt tot zijn daad te zijn gekomen om ‘zorg te dragen voor de toekomst van mijn volk’ en om ‘de immigratie direct terug te brengen’.

De schutter had teksten geschreven op de munitiemagazijnen.

‘De indringers moeten getoond worden dat ons land nooit van hen zal zijn’, schrijft de schutter  in het manifest dat als titel heeft ‘De grote vervanging’. ‘Ons vaderland is van ons. En zolang een witte man bestaat, zullen zij NOOIT ons land veroveren en zullen zij nooit ons volk vervangen.’

Het manifest geeft een gedetailleerde inkijk in Tarrants leven, hoe hij radicaliseerde en waarom hij zich de komst van migranten zo aantrok. Vooral de dood van tientallen onschuldige burgers bij diverse aanslagen de afgelopen jaren in Europa, brachten hem er toe ‘wraak’ te nemen op moslims in Christchurch. Hij plaatste op zijn Twitter-account een foto van een jong meisje dat in 2016 bij de bloedige aanslag op de boulevard van Nice was omgekomen, samen met 83 anderen. Een terrorist  reed toen met zijn vrachtwagen in op voorbijgangers.

De Australiër, die afkomstig zou zijn uit het plaatsje Grafton, zegt dat hij de aanslag zo’n twee jaar lang voorbereidde. Hij schrijft dat hij veel leerde van de gewelddadige computerspellen die hij vaak speelde. Onder andere van het wereldwijd zeer populaire Fortnite. ‘Fortnite leerde mij om een killer te zijn’, schrijft hij in het manifest, waarin hij steeds antwoord geeft op tal van vragen die hij zichzelf stelt.

Lees ook  Ik ben een aantal weken geleden vreemdgegaan. Zomaar uit het niets, mijn kinderen verdienen beter.

Drie maanden geleden koos hij Christchurch uit om het bloedbad aan te richten, in plaats van een stad in Australië. Aanvankelijk had hij helemaal niet gepland om de aanslag in Nieuw-Zeeland te plegen, een land dat grootschalig geweld niet gewend is. Hij besloot uiteindelijk daar toe te slaan omdat ‘er net als elders in het Westen veel doelwitten zijn’.

Massa-immigratie
Tarrant: ‘Een aanslag in Nieuw-Zeeland zal de waarheid aan het licht brengen over de aanval op onze beschaving, die nergens in de wereld veilig is. De indringers zijn overal aanwezig, zelfs in de meest afgelegen delen van de wereld. Er is niets meer over dat veilig en vrij is van massa-immigratie. Wij moeten het voortbestaan van onze mensen veilig stellen en de toekomst van witte kinderen.’

De schutter zegt ‘miljoenen Europeanen en andere etnisch-nationalistische volkeren’ te vertegenwoordigen. Hij betoogt dat de aanslag moet worden gezien als een vergelding voor ‘de duizenden Europese levens die verloren zijn gegaan bij terreuraanslagen in Europese landen’. Hij wilde in het bijzonder wraak nemen voor de dood van de 11-jarige Ebba Akerlund, die twee jaar geleden bij een aanslag in Stockholm om het leven kwam.

Deze aanslag was de eerste die hem ertoe aanzette om zelf tot geweld over te gaan. Hij spreekt over zijn ‘onvermogen om het te voorkomen’. ‘Ik kon deze aanslagen niet langer negeren.’

Teksten op munitiemagazijnen
Tarrant schrijft ook dat een bezoek aan Frankrijk in 2017 hem inspireerde om wraak te gaan nemen. De schellen vielen toen van zijn ogen, merkt hij op. ‘In elke Franse stad, in elk Frans plaatsje waren de indringers aanwezig’, vertelt hij in zijn manifest. Het bloedbad draagt hij ook op aan diverse personen die, net als hij nu deed, migranten besloten aan te vallen.

Lees ook  Verdachte van dood moeder en baby in Diemen is net gestopte pensioendeskundige

Zo schreef hij op een van zijn munitiemagazijnen die is gevonden de tekst: ‘Voor Rotherham, Alexandre Bissonnette, Luca Traini’. Bissonnette schoot twee jaar geleden zes personen dood na het avondgebed in een moskee in het Canadese Quebec City. Hij kreeg levenslang. De extreem-rechtse Italiaan Traini werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar voor het schieten op Afrikaanse migranten in het plaatsje Macerata. Er vielen toen geen doden.

Vlak voordat Tarrant naar de moskee in Christchurch reed, kondigde hij op een forum aan dat hij een aanslag zou gaan plegen op de ‘indringers’. ‘Als ik het niet overleef, vaarwel’, schrijft hij. Spijt heeft hij totaal niet. Wel vindt hij het erg dat hij zo weinig migranten om het leven kon brengen. ‘Ik wou dat ik meer indringers had gedood’.

In het manifest stelt de schutter zichzelf ook de vraag of hij een aanhanger is van de Amerikaanse president Trump. ‘Zeker’, aldus Tarrant. Hij noemt Trump een ‘symbool van de hernieuwde witte identiteit’. Maar de persoon die hem het meest beïnvloedde en radicaliseerde, is volgens hem de conservatieve Amerikaanse activist Candace Owens.

Zij keerde zich de afgelopen jaren onder andere tegen de actiegroep Black Lives Matter. Ook is Owens een van de weinige zwarte aanhangers van Trump. ‘Haar meningen sterkten mij meer en meer in mijn geloof dat geweld het antwoord was, en niet berusting.’

De man is inmiddels gearresteerd. Hij stond te trillen op zijn benen.

Als dit geen fantastisch nieuws is: Door witte wijn val je af!

Terrorist Nieuw-Zeeland opende het vuur op kleine kinderen