in

Criminelen saboteren maïsoogst van boeren om schuur te gebruiken voor drugsproductie

Spijkers, bouten of stukken aluminium die aan maïsplanten worden gehangen. Deze maïsterreur is de schrik van iedere agrariër.Criminelen doen het bewust om zo boeren te dwingen om mee te werken aan het fabriceren van drugs op hun eigen erf.

,,Het is een van de methodes die wordt gebruikt voor het afpersen van agrariërs”, aldus Anton Jansen. Hij is bij de politie Oost-Nederland gespecialiseerd in criminaliteit in het buitengebied. ,,IJzer in de machine levert tienduizenden euro’s schade op, de hakselaar staat stil en een deel van de oogst kan weg. Criminelen doen het omdat ze een schuur van de boer willen hebben voor bijvoorbeeld een hennepplantage of een drugslab.”

Onderzoek in Klarenbeek
Hoe vaak het gebeurt, is onduidelijk. Gedupeerden doen amper melding of aangifte. ,,De laatste tijd komt het niet vaak voor. Het is in ieder geval niet door de politie geregistreerd”, aldus Jansen. Het gebeurt ‘vaker’, zegt Nicole van de Pas van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord. Zij hoort ook dat het werk van criminelen kan zijn, maar benadrukt: ,,Ik ga niet speculeren, want daders worden vrijwel nooit gepakt.” Daar sluit Maurice Steinbusch van loonwerkersclub Cumela zich bij aan, die dit jaar nog geen meldingen heeft gekregen.

Lees ook  Dit zijn de eerste beelden van ‘De Luizenmoeder’ seizoen 2!

Ik ga niet speculeren, want daders worden vrijwel nooit gepakt
Nicole van de Pas, LTO Noord

Afgelopen week was het raak bij Klarenbeek. Een boer reed zijn hakselaar kapot op een bout, waarvoor de ijzerdetector geen alarm sloeg. Later werd op het perceel nog een bout gevonden. Als daders wordt in de agrarische wereld gewezen naar activisten, jaloerse concurrenten en criminelen die hun in het mäis verstopte hennepplanten willen beschermen. Maar het is onduidelijk wie de bouten plaatste en waarom dat is gedaan. De politie onderzoekt de zaak, aldus woordvoerder Frank Brouwer.

Levensgevaarlijk
Duidelijk is dat ijzer of aluminium in de hakselaar de schrik is van iedere boer en loonwerker. Zeker in deze periode: de maïsoogst is in volle gang. Zo zorgt het voor economische schade door een kapotte machine en deels weggegooide oogst. ,,Met het ruwvoer kun je niets, omdat onduidelijk is of er ijzer in zit”, zegt Steinbusch. Van de Pas vertelt: ,,Koeien kunnen ziek worden of overlijden door bloedingen in de maag.”

Lees ook  "Kankernegerin geen discriminatie"

Daarnaast wordt ‘moedwillig’ voor gevaar gezorgd, vindt Steinbusch. ,,Kleine, scherpe stukjes komen via de pijp weer naar buiten. Dat gaat met zoveel geweld dat het levensgevaarlijk is voor omstanders.” Van de Pas: ,,Het bedrijf zit met de schade, maar kan niemand aanklagen.”

Aangifte doen
LTO Noord adviseert agrariërs om vooral aangifte te doen als bij hen doelbewust ijzer of aluminium aan een maïsplant is gehangen. ,,Er is gewoon iemand op jouw perceel geweest die daar niks te zoeken heeft”, verduidelijkt Van de Pas. Jansen: ,,Deze tijd van maïskneuzen is het moment dat het kan voorkomen.”

De politie benadrukt dat boeren ‘nee’ moeten blijven zeggen tegen criminelen, ook al worden ze flink onder druk gezet of is het financiële aanbod heel aantrekkelijk. De boodschap die steevast op het platteland wordt verkondigd: wie een keer in de greep van de georganiseerde misdaad zit, komt er niet meer uit.

Volgens mannen ziet een flirtende vrouw er zo uit

27-jarige man uit Vught die tegen container fietste na 1,5 week overleden in het ziekenhuis