Hélène, een jonge vrouw uit Reims, heeft geen al te beste herinneringen overgehouden aan haar bevalling. Tijdens de geplande keizersnede sneed de chirurg in het hoofdje van haar baby. “Het lijkt een onzorgvuldigheid, maar het gebeurt sneller dan je denkt”, weet gynaecologe Ellen Roets (UZ Gent).
De hoogzwangere Hélène had op 24 augustus een afspraak in een ziekenhuis in Courlancy, een district in het Franse Reims. Ze zou er bevallen van haar derde kindje, met een geplande keizersnede. “Ik maakte er kennis met de gynaecoloog en de anesthesist. De gynaecoloog was een aangenaam persoon. Aan de anesthesist daarentegen hield ik een minder fijn gevoel over”, schrijft de vrouw op Facebook.
Hélène kreeg een spuitje in haar rug, zodat ze zonder pijn kon bevallen. Maar tijdens de keizersnede liep het mis. De dokter maakte niet alleen een snede in haar baarmoeder, maar ook in het hoofdje van de baby. Daardoor moest haar dochter na de geboorte zes hechtingen krijgen. Volgens de vrouw kwamen er nadien geen excuses van de gynaecoloog aan te pas. “Het is niet erg”, klonk het daarentegen. “De verwondingen zijn maar op de bovenkant van haar hoofdje.”
Geen nare gevolgen
Wat de vrouw minstens even grote zorgen baarde, is dat ze niet voldoende verdoofd was. “De anesthesist heeft slecht gedoseerd. Ik heb alles gevoeld. Ik had pijn, ik heb gehuild en ik heb geschreeuwd. Mocht ik niet geschreeuwd hebben, zou ik gevraagd hebben om mij volledig te verdoven. Want het heeft echt te lang geduurd”, schrijft de vrouw nog. Het ziekenhuis heeft zich verontschuldigd voor het voorval, maar vertelt er tegelijk bij dat het nu eenmaal bij de risico’s van een keizersnede hoort.
Dat bevestigt ook dokter en verloskundige Ellen Roets (UZ Gent), wanneer we haar confronteren met het verhaal. “Iedere gynaecoloog weet dat je voor zoiets moet opletten, want het gebeurt sneller dan je denkt. Zeker wanneer het over een niet-premature keizersnede gaat en het hoofd van het kindje al heel erg laag zit. Op dat moment is de baarmoeder heel erg dun en zitten er ampele enkele millimeters tussen de baarmoederwand en het hoofdje. Voor je het weet, zit je dus met het mes door de baarmoeder. Het durft dan weleens gebeuren dat we in het lichaam van het kindje snijden. Vooral bij spoedoperaties is dat risico hoger: je wil het kindje niet in gevaar brengen, dus je wil de bevalling snel afronden. Bijna al mijn collega’s hebben het weleens meegemaakt in hun carrière”, weet Roets.
Het goede nieuws: de baby houdt er quasi niets aan over. “Het gaat over een chirurgische snede, gemaakt met een scalpel. Dat soort sneden, doorgaans niet groter dan een tweetal centimeter, geneest doorgaans zeer snel en goed”, zo geeft de dokter nog mee.