in

Bruine labradors gaan eerder dood dan zwarte of blonde en dit is waarom

De labrador is één van de populairste hondenrassen ter wereld. Je kunt kiezen tussen een blonde, zwarte en chocoladebruine labrador.

Maar uit onderzoek blijkt nu dat de levensverwachting van de chocoladebruine hondjes korter is dan die van z’n broertjes. Wat zielig!

Je zou misschien denken dat de kleur vacht van een hond weinig zegt over de levensverwachting, maar daar vergis je je in.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat chocoladekleurige labradors een lagere levensverwachting hebben dan hun blonde of zwarte broertje.

Verschil
Dat is het verrassende resultaat van het Australische onderzoek. De onderzoekers hebben de documenten van 33.320 labradors, die geregistreerd staan bij Britse dierenartsen, naast elkaar gelegd en bestudeerd.

Lees ook  Een vreselijke man deed een ketting om de nek van een hond en sleepte hem vervolgens achter zijn auto aan.

Daaruit blijkt dat zwarte en blonde labradors gemiddeld 12,1 jaar leven, terwijl de chocoladekleurige honden gemiddeld slechts 10,7 jaar oud worden.

Verkeerd fokken
Ook worden de bruine viervoeters vaker ziek dan hun blonde en zwarte broertjes en zusjes. “Huid- en ooraandoeningen kwamen significant vaker voor bij chocoladekleurige honden ten opzichte van zwarte of blonde honden”, aldus professor McGreevy, aangesloten op het onderzoek.

Volgens de professor kan dit het gevolg zijn van een verkeerde manier van fokken.
Het chocoladebruine gen is recessief, wat inhoudt dat beide ouders dat gen moeten dragen als ze deze bruine kleur door willen geven aan hun puppy’s.

Lees ook  Pitbull bijt 5 dagen oud meisje tijdens onbewaakt moment dood in haar wiegje.

Als een van de ouders een andere kleur heeft, zal die de bovenhand krijgen.

Gen
“Bij fokkers die zich vooral focussen op deze chocoladebruine kleur is het waarschijnlijker dat ze alleen labradors voortbrengen die het chocoladebruine gen dragen”, legt McGreevy uit.

“En dat betekent dat ze vissen in een kleinere genenpoel, waar ook mogelijk een hoger aantal genen in zit dat oor- en huidaandoeningen veroorzaakt.”

Blinde vrouw wordt verteld dat ze van de bus af moet omdat haar geleidehond zwart is

Melvin gooit puppy uit raam van appartement na ruzie met vriendin