in

Brandmerkende scoutingsleider ook vervolgd voor schuld aan wonden

Een jeugdleider van een scoutinggroep in Goes wordt in hoger beroep niet alleen voor zware mishandeling vervolgd maar ook voor schuld aan de wonden die hij veroorzaakte toen hij drie scouts van 11, 11 en 13 jaar oud brandmerkte.

De aanklager eist tegen de verdachte, de 24-jarige Mark B., 240 uur taakstraf. B. werd vorig jaar vrijgesproken omdat hij de brandwonden niet met opzet veroorzaakte. Het OM ging daarop in hoger beroep.

Dit gebeurde er:
Twee jongens en een meisje liepen in de zomer van 2017 brandwonden op tijdens een ontgroeningsritueel bij de zeeverkenners. Daarbij zouden de kinderen zogenaamd worden gebrandmerkt door met een staaf met inkt de letters FN op de rug van de kinderen te stempelen, de initialen van Frans Naerebout, naamgever van de scoutinggroep. Om het echt te laten lijken, haalde B. de staaf door het vuur.

Lees ook  Grondig onderzoek naar vreugdevuur Scheveningen: ‘Angstige momenten’

B. had gevoeld of de pook niet te heet was. Dat was voor de rechtbank destijds reden om aan te nemen dat hij de kinderen niet opzettelijk verwondde. Het Openbaar Ministerie liet toen meteen weten dat het in hoger beroep ging, omdat het vindt dat er sprake is van opzet, omdat B. had moeten weten dat hij de kinderen had kunnen verwonden.

Lees ook  Gaat het nog sneeuwen in januari? En hoe zit het na januari?

Blijvend letsel
De aanklager zei tijdens de zitting vanochtend ‘voor de zekerheid’ ook het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld aan de dagvaarding toe te voegen.

Eén van de drie kinderen heeft blijvend letsel overgehouden. “Als ik had geweten dat ze zoveel pijn zouden hebben, had ik het niet gedaan natuurlijk. Dit was nooit de bedoeling”, zei B. nu. Hij werd ondanks de vrijspraak geroyeerd door Scouting Nederland.

De rechter doet op 5 november uitspraak.

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen leerlingen om n*aktfoto’s

Jongen neergestoken bij lachgasdeal