in

Birgitte sterft nadat ze gebeten werd door puppy die ze gered had

Een Noorse vrouw is overleden aan hondsdolheid nadat ze tijdens een vakantie was gebeten door een puppy. De 24-jarige Birgitte Kallestad had het diertje volgens haar familie in de Filipijnen op straat gevonden. De familie strijdt nu voor een strenger inentingsbeleid.

Kallestad zou zijn gebeten nadat ze de zwerfhond had meegenomen naar haar resort. Ze keerde later terug naar Noorwegen en stierf daar deze week in het ziekenhuis. Het zou de eerste keer in ruim twee eeuwen zijn dat iemand in het Noord-Europese land is overleden aan de gevolgen van rabiës. Hondsdolheid is levensbedreigend als het niet tijdig wordt behandeld. ,,Onze lieve Birgitte was dol op dieren”, zegt haar familie in een verklaring. ,,We vrezen dat hetzelfde lot andere mensen zal treffen die ook zo’n warm hart hebben.‘’ Noren hoeven zich momenteel niet tegen de aandoening te laten inenten als ze naar de Filipijnen gaan. De nabestaanden willen dat de regels worden veranderd.

Tijdens spelen in vingers gebeten
De familie kwam met een verklaring over de tragische dood van Kallestad vanwege onjuiste verhalen. Volgens de nabestaanden reisde de 24-jarige Kallestad in februari met vrienden af naar de Filipijnen. Tijdens een rit op de scooter zag de Noorse een kleine, hulpeloze puppy langs de kant van de weg. Ze tilde het beestje op en nam het mee naar haar resort om het daar te verzorgen. Volgens de familie heeft iedereen in het resort enthousiast met het kleine hondje gespeeld. De puppy beet tijdens het spelen in de vingers van de vrouw, maar ook in die van andere gasten in het resort. In eerste instantie leverde dat geen problemen op.

Lees ook
Maxime Meiland (26): ‘Ze is vanochtend overleden door een aanrijding’

De reizigster was zelf werkzaam in een ziekenhuis in Noorwegen. Ze steriliseerde de wonden en deed alles wat nodig is bij een beet, verklaart de familie. Volgens hen was er geen verdere noodzaak voor medische verzorging.

Familie Birgitte
Na de vakantie keerde Kallestad terug naar Noorwegen, waar ze na een tijd ziek werd. Niemand dacht bij de ziekte aan de beet van de puppy, daardoor hadden artsen moeite met ontdekken wat er nou precies aan de hand was. Uiteindelijk bleek het hondsdolheid, rabiës, te zijn waar de vrouw uiteindelijk afgelopen maandag aan overleed. Dramatisch detail: ze stierf in het ziekenhuis waar ze tot kort geleden zelf werkzaam was.

Familie roept op tot inenten
De familie van de Noorse vrouw roept nu op voor een strenger vaccinatiebeleid. Kallestad was niet ingeënt tegen rabiës omdat het niet verplicht is voor een reis naar de Filipijnen. ,,Wij willen dat de inenting verplicht wordt voor plaatsen waar rabiës kan zijn. Mensen moeten zich bewust worden van de gevaren‘’, laat de familie weten. ,,Als we dit kunnen bereiken, kan de dood van onze zonnestraal anderen redden‘’.

Lees ook
Man is klaar met zijn sekspoppen en dumpt ze langs de weg

Wat is rabiës precies?
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het RIVM zegt dat besmetting kan gebeuren via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Hondsdolheid komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is volgens Volksgezondheid erg klein

Wereldwijd overlijden elk jaar zo’n 50.000 mensen aan de ziekte. In ons land komt de ziekte eigenlijk nooit. De afgelopen 40 jaar zijn er in Nederland vijf mensen overleden aan rabiës. Al deze mensen raakten besmet in het buitenland.

De GGD adviseert na een beet meteen naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan. Wanneer je niet vooraf niet bent gevaccineerd tegen rabiës, heb je direct antistoffen (RIG) nodig. Deze antistoffen zijn moeilijk verkrijgbaar in sommige landen. Als je vooraf wel gevaccineerd bent, heb je na een beet of krab enkel twee vaccinaties nodig. Deze zijn meestal wel verkrijgbaar, meldt de GGD.

Moeder komt er via Facebook achter dat haar vermiste dochter Alesha (6) dood is

Moeder uit Nederland betrapt vriend met hoofd tussen benen van 10-jarig dochtertje