in

Bij fataal ongeval in Lelystad omgekomen Suraj (4) en zijn opa (67) bleven ook na hun dood samen

De 4-jarige Suraj en zijn opa (67) waren onafscheidelijk. Dus toen ze op 29 november 2019 samen omkwamen bij een ongeluk op de Larserdreef in Lelystad, besloot hun familie om de twee ook na hun dood samen te laten zijn.

,,Ze zijn nooit bij elkaar weggeweest. We hebben hun lichamen tot het afscheid aan elkaar verbonden met een lint.’’

Dat zei de vader van Suraj – en de zoon van Suraj zijn opa – vandaag in de rechtbank. De 28-jarige Aziz S. uit Lelystad moest zich daar verantwoorden voor de botsing die Suraj en zijn opa fataal werd.

De twee waren samen met de oma (63) van het jochie in hun Toyota Aygo onderweg naar het huis van de grootouders.

Suraj had net een broertje gekregen en om zijn ouders te ontzien, mocht hij een nachtje bij opa en oma logeren.

Rond 18 uur ging het helemaal mis toen zijn grootvader de Larserdreef wilde oversteken. S. kwam van links aangereden in zijn Range Rover en reed veel te hard, zo blijkt uit uitvoerig politieonderzoek.

Harder
Hij had al wat auto’s ingehaald en haalde er nog eentje in op het moment dat het mis ging. Vlak voor de botsing tikte hij de 140 kilometer per uur aan.

Tijdens de klap moet hij iets harder dan 100 hebben gereden. De toegestane snelheid op die plek? 70 Kilometer per uur.

Suraj en zijn opa en oma hadden geen schijn van kans, legde de officier van justitie uit in de Lelystadse rechtszaal.

Uit een simulatie van het ongeluk blijkt dat de familie veilig aan de overkant had kunnen komen, als S. het gaspedaal niet zo diep had ingetrapt.

Lees ook  Agenten halen patat en knippen haren van eenzame vrouw (95)

Rook
,,Ik was van kantoor onderweg naar huis met twee vrienden’’, vertelde S. zwaar aangedaan aan de rechters.

,,We waren met elkaar aan het praten, ik heb helemaal niet gelet op hoe hard ik reed. Ik probeerde te remmen en uit te wijken, maar er reed iemand naast me.

Opeens zag ik rook in de auto komen en ben ik snel naar de andere auto gegaan om te kijken wat er gebeurd was.’’

Hij zag direct dat hij niet veel kon doen. ,,Ik wilde die meneer echt helpen, maar ik kon hem niet helpen’’, zei hij huilend.

,,Ik wilde het écht’’, riep hij vervolgens door de zaal. Dat hij zó hard heeft gereden, vindt hij moeilijk te geloven. ,,Dat kan ik me gewoon niet voorstellen.’’

”Ik ben hier het slachtof­fer”
– Aziz S.

Vlak na het ongeluk zei S. wat opvallende dingen tegen de politie en een getuige. ‘Die oude mensen zouden niet meer mogen rijden, ze staken zomaar over.’

En: ‘Ik ben hier het slachtoffer. De doden zijn dood, die hebben hier geen last meer van. Maar ik moet hiermee verder leven.’

Pijnlijk, vond de voorzitter van de rechtbank. ,,Was je misschien in shock?’’ Maar S. zegt dat hij die dingen nooit heeft gezegd.

,,Zo ben ik niet.’’ Hij ziet zichzelf ook als een ‘nette’ rijder, terwijl hij kort voor het ongeluk een boete kreeg omdat hij met 170 over de vluchtstrook van de A6 reed.

En ook in juli 2019 kreeg hij een boete van 500 euro voor te snel rijden. Maar de Lelystedeling zegt dat hij in beide gevallen niet de bestuurder is geweest.

Hennep
En dan zijn er nog de veroordelingen voor onverzekerd rijden, bellen tijdens het rijden en een fraudezaak. Er loopt bovendien nog een zaak tegen hem over een hennepplantage.

Lees ook  Jongen (13) onder auto, kraanmachinist die ingreep ’staat nog te trillen op zijn benen’

De Reclassering ziet wel wat ‘antisociaal’ gedrag bij hem en vindt dat S. niet de volledige verantwoordelijkheid neemt voor het ongeluk.

,,Omdat hij aanvankelijk echt niet wist dat hij zo hard heeft gereden’’, legde zijn advocaat uit

. ,,Het is heel moeilijk voor hem om te accepteren dat het zijn schuld is dat er twee mensen zijn overleden. Dat is een proces.’’

Twee jaar cel
De officier eiste een celstraf van twee jaar tegen S., waarvan een halfjaar voorwaardelijk en een rijontzegging van vijf jaar.

Maar wat voor straf hij ook krijgt, voor de familie van Suraj neemt geen enkele straf hun verdriet weg.

,,‘Tot morgen’, zei ik tegen hem die avond. Niet wetende dat het mijn laatste woorden tegen hem zouden zijn’’, vertelde de vader van het jongetje in de rechtszaal.

Voor hem had hij de foto’s van zijn vader en zoontje staan. ,,Aziz, ik wil dat je ernaar kijkt.

Je hebt namelijk geen idee wie er door jou zijn overleden. Ik was in één klap mijn verleden en mijn toekomst kwijt.’’

Zwaargewond
Oma raakte zwaargewond en verbleef een tijdje op de intensive care met een hersenbloeding en meerdere fracturen.

,,Wat was ik blij dat ik haar nog levend aantrof in het ziekenhuis, nadat ik de lichamen van mijn vader en kind had moeten identificeren.

De verpleegkundige waarschuwde: ‘Maar ze is wel heel ernstig gewond hè?’ ‘Ja’, zei ik. ‘Maar na wat ik net heb moeten zien, ben ik al blij dat ze nog leeft.’’

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meisje 14 uit Belgie stapt uit het leven na misbruik op kerkhof

Jim Bakkum heeft veel spijt van zijn stilzwijgen: ‘voel ik een schuldgevoel’