in

Bewezen: katten nemen gedrag en emoties van hun baasje over

Baasjes en hun katten lijken meer op elkaar dan eerst gedacht werd. Dus wanneer je kat de volgende keer weer eens chagrijnig of eigenwijs gedrag vertoont, moet je misschien eerst even kritisch naar jezelf kijken…

Onderzoekers van de Universiteit van Lincoln en Nottingham Trent Universiteit onderzochten de band tussen katten en hun baasjes, en ontdekten dat er heel wat achter het begrip ‘copycat’ zit.

Neurotische trekjes
Meer dan 3.300 katteneigenaren namen deel aan het onderzoek en moesten vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid, levensstijl en gedrag – en óók van hun kat. Wat bleek?

Lees ook  De ouders lieten hun dochter van bij de geboorte verhongeren. Voor de rechtbank bekenden ze de verschrikkelijke reden.

Die komen eigenschappen tussen baasje en huistijger komen best vaak overeen. Mensen die vaak neerslachtig, boos, angstig, droevig of eenzaam zijn hadden vaak een kat die dezelfde, neurotische trekjes vertoonde. Ze waren vaker agressief, angstig, ziek of gestrest.

Spiegelend gedrag
Gelukkig werkte het andersom ook: ontspannen, gelukkige katteneigenaren hadden een positieve invloed op het gedrag van hun kat.

Lees ook  Dave Roelvink reageert op breuk met Julia

Deze was vaker gezonder, kalm en speels. Dit komt doordat katten hun gedrag spiegelen aan dat van hun baasje. Wanneer jij niet lekker in je vel zit, voelt je kat dit en neemt dit over.

Goed voor jezelf zorgen betekent dus indirect ook een gelukkige kat. Dat geeft maar weer eens aan hoe nauw de band tussen mensen en hun huisdier is.

HUH bij dit geluidsfragment hoort iedereen iets anders. Wat hoor jij?

Koppel met downsyndroom is al 25 jaar getrouwd en zijn nog steeds smoorverliefd op elkaar!