in

Vader doodt zijn dochtertjes Maud 8 jaar en Ona 5 jaar

In het Belgische dorpje Waardamme, onder Brugge, heeft een vader vanochtend zijn dochtertjes van 5 en 8 jaar om het leven gebracht. De man, Chris V., is opgepakt. Hij kondigde zijn daad aan op sociale media en betuigde via dezelfde weg spijt.

Het familiedrama vond plaats op een boerderij in Waardamme en kwam rond 09.00 uur aan het licht. V. werd na een korte zoekactie in de buurt opgepakt. Hij was even spoorloos en probeerde zich van het leven te beroven, maar slaagde daar niet in. De politie viel ook binnen bij staalbedrijf Sadef in Gits, waar hij werkte. Relationele problemen zouden aan de basis liggen van het drama.

Praten over zelfdodingsgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Vader gearresteerd
De slachtoffers zijn twee meisjes, Ona (5) en Maud (8). De moeder van de meisjes zou sinds enkele maanden gescheiden leven van de vader. De boerderij waar het drama plaatsvond was voornamelijk gespecialiseerd in aardappelen. Het echtpaar had in 2021 ook een gastenverblijf geopend voor 12 personen, met zes slaapkamers.

Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat in de vooravond in Oostkamp de levenloze lichamen werden aangetroffen van twee kinderen van 5 en 8 jaar. Het onderzoek loopt onder leiding van de onderzoeksrechter. In het belang van het onderzoek worden er verder geen mededelingen gedaan.

Volgens Het Laatste Nieuws plande Chris V. plande zijn daden goed, toen hij zijn twee kinderen om het leven bracht. Hij haalde zijn dochters nog van school af en omstreeks 18 uur voltrok het drama zich. Volgens de eerste vaststellingen zou de vader de meisjes verstikt hebben. Zijn ene dochter in het woonhuis, de andere in het vakantiehuis vlak ernaast. Daarna ruimde hij alles op, en legde hij Maud en Ona vredig in bed en vertrok.

Lees ook
Eerst Doorn nu dringend kookadvies voor drinkwater in Didam

Chris zou Maud en Ona eigenlijk bij hun moeder Astrid afzetten. Maar toen Chris niet arriveerde, belde zijn ex hem op, met de vraag waar hij bleef. Volgens onze informatie kondigde hij toen zijn daden aan, waarop de vrouw de politie inschakelde. Op social media plaatste hij een foto van hem en zijn twee dochters op zijn Facebookpagina. Hij drukte zijn spijt uit. Voor de toegesnelde politiemensen leek het vervolgens heel even alsof de meisjes gewoon lagen te slapen. Toen zij arriveerden, was er van Chris V. geen spoor meer te bekennen.

Geschokte reacties
De kinderen zaten op Vrije Basisschool De Kiem in Ruddervoorde, een plaatsje verderop. Daar is het nieuws hard aangekomen. Alle leerlingen krijgen de nodige ondersteuning. In de eerste plaats van het zorgteam van de politie, maar er zal ook gewerkt worden aan een rouwhoekje om kinderen met vragen zo goed mogelijk te helpen. Slachtofferhulp is ook ingeschakeld om de klasgenootjes en de leerkrachten van de meisjes op te vangen.

Bij het bedrijf waar verdachte Chris V. werkte is het nieuws ook als een bom ingeslagen. ,,We kennen Chris hier als een keiharde werker. Overdag focuste hij zich op zijn landbouwbedrijf, waar hij onder andere maïs en aardappelen teelt. ’s Nachts werkte Chris hier bij ons als heftruckchauffeur.” Ze omschrijven de landbouwer als een doodgoeie en introverte man.

Lees ook
Thijs Römer verkracht in cel door gevangenen

Op het bedrijf zijn bij sommige van de 650 personeelsleden wel wat puzzelstukjes in elkaar gevallen. ,,Dinsdag zei Chris ons langs zijn neus weg dat het zijn laatste dag was. Niemand stelde daar vragen bij. We dachten dat hij gewoon verlof had genomen, dat gebeurt hier wel vaker”, zegt een collega. ,,Maar nu lijkt het alsof Chris dinsdag al wist welke ravage hij zou aanrichten. Dat hij wist dat we hem hier op het werk nooit meer zouden terugzien.”

Reactie burgemeester
Burgemeester Jan de Keyser reageert aangeslagen: ,,Over de feiten als dusdanig kan en mag ik niet communiceren maar ik kan alvast mededelen dat onze lokale gemeenschap zeer hard getroffen is. Het verlies van twee jonge kinderen, en dan nog op de wijze waarop, komt heel hard binnen. Deze nacht heb ik de moeder en familie gesproken en haar alvast veel sterkte en moed toegewenst in deze uitzonderlijk droevige omstandigheden.“

De directie en het personeel is flink van slag, aldus de burgemeester. ,,Maar ik zag ook hun motivatie om de kinderen goed te begeleiden in dit rouwproces. Ik wil het team van politie, brandweer en school danken voor hun inzet. Het was alvast één van m’n zwaarste nachten ooit. We moeten hier als gemeenschap samen door.”

Temperatuur duikt onder 0: bijzonder koud weekend met kans op sneeuw

Meisje (18) dood na drugs op festival