in

“Belachelijk dat een blanke bruin wil worden”: waarom het aantal huidkankers nog zal stijgen

“Amaai, wat heb jij een mooi kleurtje!” Het moet maar eens gedaan zijn om bloemetjes te gooien naar iemand die net twee weken liggen bakken heeft aan een zwembad in het zuiden.

“Het is een belachelijk idee dat een blanke bruin wil worden”, zegt de Nederlandse kankerexpert Peter Huijgens. Mode verandert snel, maar een gebruind velletje? Neen, dat geven we liever niet op.

Verbied zonnebanken in Nederland en stap af van ‘het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke’. Die oproep doet vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens vandaag in een interview met deze nieuwssite.

De bestuurder van het kenniscentrum voor kanker van Nederland vindt dat de Nederlandse bevolking anders moet gaan denken over het krijgen van een zongebruinde huid. ,,We moeten af van de opmerking: ‘lekker kleurtje’, als iemand op vakantie is geweest’’, betoogt de kankerexpert. Hij stond jarenlang aan het hoofd van kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum en is emeritus hoogleraar. ,,Roodharigen weten dat ze niet te veel in de zon moeten gaan, maar eigenlijk geldt dat voor alle andere blanke mensen ook.’’

Lees ook  Vrouw drinkt elke dag 3 flessen wijn. Dan zwelt haar buik op alsof ze zwanger is.

De vooraanstaand kankerexpert, die na zes jaar vertrekt als voorzitter van de raad van bestuur van het kankercentrum, pleit daarvoor nu bekend is geworden dat het aantal Nederlanders met huidkanker de laatste jaren explosief is gestegen. Bijna 73.000 mensen kregen afgelopen jaar de diagnose huidkanker, vergelijkbaar met het inwonertal van Gouda of Almelo.

Lees ook  Brood als schoonmaakmiddel: wij vertellen je hoe het werkt

Forse kritiek
Huijgens haalt hard uit naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die eerder bij Jinek bekende om de week onder de zonnebank te gaan. ,,Een bruingebrande minister is een slecht voorbeeld. Dat is de beste reclame om het gebruik van de zonnebank níet naar beneden te krijgen’’, benadrukt de kankerexpert. Het ministerie van Volksgezondheid doet de zonnebankbezoekjes van de CDA-bewindsman af als ‘een privékwestie’. De kenner noemt het ‘onzin dat er verschil is tussen een politicus en privé’. ,,Je kunt niet zeggen ‘dat is privé’. Je hebt maar één leven.’’

Man slaat hulpeloze kangoeroe met gebroken rug in elkaar terwijl zijn vrienden staan te lachen

Monica (51) was aan het fietsen toen terrorist genadeloos mes in haar lichaam plantte