in

Kathlijn draait de gaskraan dicht, kinderen moeten opwarmen in bibliotheek en douchen bij zwembad

Waar veel Nederlanders enthousiast worden van winterweer en de schaatskoorts stijgt, is Kathlijn van der Ven met haar gezin met hele andere dingen bezig. In september ging Hart van Nederland al bij haar langs in Driebergen (UT) en was haar gaskraan al dicht. Nu, in december, is dat nog steeds zo; hoe gaat het gezin deze koude week tegemoet?

Bij binnenkomst is het fris in de woning van Kathlijn: 16 graden. Maar dat is nog lang niet zo koud als anders. “Die 16 graden komt omdat we de potkachel nu aanhebben. Gisteravond zat ik op de bank en toen was het 12 graden. Dat is echt wel behoorlijk koud. Het is afzien”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

Lees ook
Je kunt nu broeken kopen waar het lijkt alsof je er in gepist hebt

Twintig euro per week
Kathlijn leeft met haar gezin van slechts twintig euro per week. Van het prijsplafond kan ze niet profiteren. Zelfs de twee keer 190 euro energiecompensatie was voor haar geen reden om de gaskraan wel open te draaien: “Het is een druppel op een gloeiende plaat.”

Daarnaast heeft ze met haar gezin ook nagedacht om het energiecontract te laten stopzetten, maar dat ging net iets te ver. Het gezin heeft naast de eerdergenoemde potkachel ook een elektrisch kacheltje om op bepaalde momenten op de dag toch warmte te creëren. “Deze kan niet teveel aan, want dat gaat simpelweg financieel niet.”

Lees ook
Man zakt voor 192ste keer voor theorie-examen rijbewijs

Elders de warmte opzoeken
Warmte zoekt het gezin in deze koude dagen bij bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad. “We douchen af en toe bij het zwembad en soms bij lieve vrienden.” In de bibliotheek gaan ze regelmatig even zitten, ze zijn er van harte welkom. Al heeft ook die instelling de kachel een paar graadjes lager moeten zetten vanwege de energieprijzen. “Maar niet zoals deze mevrouw heeft moeten doen”, vertelt bibliotheekmanager Renée Tiemstra.

Naast de koude ochtenden en avonden zijn Kathlijn en haar man vooral bang dat de leidingen springen. Gelukkig is er ondanks alles wel een positieve stip op de horizon. In januari verhuizen ze naar een beter geïsoleerd huis, al is het tot die tijd afzien.

‘Onvergetelijke dag’ tussen vader en zoon eindigt in brute aanval door ‘bezorger’ Thuisbezorgd

Man die levenloos werd gevonden in jachtgebied blijkt doodgeschoten: politie arresteert verdachte