in

Baby Vera overlijdt nadat vader haar door elkaar schudt omdat hij gestoord wordt tijdens gamen

De 34-jarige Alexander van S. uit Gouda was thuis aan het gamen. Maar zijn dochtertje Vera van negen maanden oud stoorde hem daarbij. Hij schudde haar vervolgens zo hard door elkaar dat ze daaraan overleed. En dus hoorde Van S. 8 jaar cel tegen zich eisen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Van S. de baby zo hard door elkaar geschud dat hij de kans op haar dood voor lief heeft genomen. ,,Dat had hij gehoord tijdens de zwangerschap, de vaderschapscursus en van de verloskundige.” Hij verdient volgens justitie daarom de maximale straf voor doodslag: opzettelijk doden zonder vooropgezet plan.

Het OM ziet in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte geen reden om een lagere straf te eisen. Hij heeft zijn kind verloren. De verdachte heeft geen strafblad, maar dat is geen reden om minder straf op te leggen, vindt het OM.

Gamen
Het is een lange moeilijke dag in de rechtbank voor families van de verdachte en slachtoffer. De rechtbank trok er veel tijd voor uit om de Gouwenaar te ondervragen over de dagen voor de dood van zijn kindje. Hij was overspannen geweest na een verhuizing naar Gouda. Hij raakte ook nog verzeild in een arbeidsconflict met zijn nieuwe werkgever in die dagen.

Lees ook
Deze populaire drank vernietigt je schildklier. Drink jij het?

Had het kindje nog geleefd als de verdachte direct de waarheid had gesproken, is de vraag die boven deze strafzaak hangt. De verdachte was aan het gamen. Zij stoorde hem. Hij pakte het kind vast en hij schudde het door elkaar. Hij belde 112. Het meisje werd naar een ziekenhuis gebracht, maar de toestand van Vera was al snel hopeloos. De verdachte vertelde niet aan de hulpverleners dat hij het kind door elkaar had geschud. Het negen maanden oude meisje overleed nog dezelfde dag.

Geruïneerd
De patholoog oordeelde dat schudden de dood van de baby heeft veroorzaakt. Had Vera nog geleefd, vraagt een tante zich af, als ik die dag had opgepast. De moeder van wie de verdachte nu gescheiden is, neemt hem kwalijk dat hij niets heeft gezegd terwijl hij alles wist. ,,Na tien maanden hoor ik in de rechtbank pas dat hij twee keer geschud heeft”, zei de moeder wiens leven geruïneerd is.

Lees ook
Vrouw bloedt bijna dood nadat ze 83 dagen lang ongesteld is

Haar leven en dat van hun families is kapotgemaakt. ,,Het laatste wat mijn nichtje heeft gezien is het boze gezicht van haar vader die uit zijn plaat ging omdat hij gestoord werd bij het gamen”, zei de tante in haar slachtofferverklaring.

Laatste uren
De verdachte houdt vol dat dat hij veel vergeten is, maar liegen is zijn tweede natuur, zegt zijn omgeving. Hij heeft geen strafblad. De hulpverlening ziet weinig problemen als de verdachte zich laat helpen. Daar is hij wel toe bereid. Hij hoopt ook dat hij dan alle vragen van zijn familie kan beantwoorden over de laatste uren van Vera.

Hij is geen monster, stelde de verdediging. Ook Van S. zit ermee dat hij dit nooit meer kan terugdraaien, zei de advocaat. Ook zijn leven is kapot door het verlies van zijn dochtertje. Hij geeft toe dat hij heeft geschud, maar een lagere straf past bij een blanco strafblad en de psychische problemen van deze verdachte, stelt de advocaat.

De uitspraak is op 21 oktober.

’Lading menselijke poep uit vliegtuig bedekt man en tuin’

3-jarige verliest tenen bijna na spelen op strand – nu waarschuwt zijn moeder voor het gevaar in het zand