in

Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart en daarna mogelijk weer!

Het kabinet wil de avondklok verlengen tot en met 2 maart. De verwachting is dat demissionair premier Rutte de verlenging later vanmiddag na het kabinetsoverleg bekendmaakt. Bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf.

Het demissionaire kabinet en RIVM-baas Van Dissel kwamen vandaag bij elkaar om de knoop door te hakken over de ingrijpende maatregel.

De avondklok zou tot woensdagochtend 04.30 uur duren, maar het kabinet wil verlengen tot en met 2 maart. Ook de andere lockdown-maatregelen duren tot die datum.

Aan het einde van de middag, rond 17 uur, wordt een persmoment verwacht waar demissionair premier Rutte en ministers De Jonge en Grapperhaus het besluit zullen toelichten. Dat is live te volgen via deze site.

Uitzonderingen
De tijden blijven ongewijzigd: de avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur de volgende ochtend. Als de maatregel niet meer nodig is, wordt de avondklok eerder afgeschaft.

Lees ook  Andre Hazes uitgekotst na geven van concert

Gevoelig
De avondklok ligt erg gevoelig in de Tweede Kamer. Vorige week liet premier Rutte tijdens zijn persconferentie al weten dat het demissionaire kabinet het team van deskundigen opnieuw om advies zou gaan vragen rond het pakket maatregelen, waaronder ook de avondklok.

De premier was toen al somber: “Een derde golf lijkt onvermijdelijk”, zei Rutte. De Britse variant is een stuk besmettelijker en komt hier steeds vaker voor. Het is goed mogelijk dat we de avondklok nog langer moeten verlengen zei Rutte.

Voorstander van verlenging
De fracties van CDA en VVD gaven vorige week al aan voor een verlenging te zijn als het OMT dat adviseert.

Partijen als PvdA, D66 en GroenLinks – eerder zeer kritisch – lieten weten vatbaar te zijn voor ‘goede argumenten van het kabinet’.

De deskundigen van het OMT zijn al langer voorstander van de avondklok. Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel waarschuwde donderdag nog dat sleutelen aan de coronamaatregelen waarschijnlijk leidt tot een ‘belangrijke toename’ van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Helemaal nu de basisscholen sinds deze week weer opengaan.

Lees ook  Nieuwe vrachtwagens van Defensie enkele centimeters te hoog, mogen weg niet op

Waarom?
Door de avondklok in te stellen, hoopt de overheid dat er minder groepsvorming is, minder bezoek thuis komt en dat er minder reisbewegingen zijn. En dat daardoor de Britse variant minder snel om zich heen zal grijpen.

De meeste besmettingen worden nog altijd veroorzaakt door bezoek van vrienden en familie.

Impact
Het is nog onduidelijk wat de avondklok precies met de besmettingen doet. Volgens mobiliteitsexpert Richard van de Werken speelde vóór de avondklok 6 tot 10 procent van het verkeer zich per dag af in de avondklokuren. Na de invoering van de maatregel was dat nog 2 procent. Lege straten dus.

Auto-inbreker makkelijk opgespoord door voetsporen in de sneeuw

Moeder zonder jas buitengesloten op balkon door dochtertje (1)