in

Avondklok weg: wat kan het kabinet nu?

Nu de rechter een streep heeft gezet door de huidige avondklok, zal het kabinet kijken of en hoe het dit wil ‘repareren’. Daar zijn enkele opties voor.

Zo kan het kabinet alsnog een nieuwe wet door de Tweede en Eerste Kamer laten gaan, maar dat zal tijd vergen. Mogelijk wordt vandaag al gedebatteerd in de Tweede Kamer, maar ook als daar een meerderheid voor het herinvoeren van de avondklok is, kost het tijd. Er moet een debat komen, een wet gemaakt, een stemming plaatsvinden en dan moet deze ook nog door de Eerste Kamer.

Lees ook  Gaby Blaaser gaat nóg een stapje verder met spannende foto’s

Wat sneller effect zou kunnen hebben is het herinvoeren van de avondklok via noodverordeningen. Eerder al pleitte bijvoorbeeld hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans hiervoor.

Boekhouden
Hij zei tegen de website Binnenlands Bestuur dat met ‘creatief boekhouden’ de avondklok via de noodverordening ingesteld had kunnen worden. Dat zou nu uitkomst kunnen bieden: een noodverordening gaat vrijwel direct in als deze is afgekondigd.

Eerder al werden die noodverordeningen gebruikt om coronamaatregelen in te stellen, maar of de basis nu niet te smal is, is wel de vraag. Zo bleek het middel juridisch te dun om bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in te voeren, omdat dit te veel inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer. Daarop kwam er een aparte wettelijke basis.

Lees ook  Lily (23) dacht griep te hebben, maar bleek levensbedreigend ziek te zijn

De avondklok is ook een inbreuk natuurlijk, maar Voermans zei eerder dat ‘het grondrecht bewegingsvrijheid niet in de Grondwet staat’. ,,Dus ik snap niet helemaal waarom ze niet gewoon doorgaan met de noodverordeningen”, zei hij eerder.

Vader die huis met vrouw en kinderen in brand stak wordt onderzocht in Pieter Baan Centrum

Avondklok afgeschaft: Duizenden feestende mensen op straat vanavond