in

Avondklok naar 22.00 uur

Vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok een uur later in. Dat is volgens ingewijden besloten in het kabinetsberaad over de coronapandemie. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.

Gisteren na het Veiligheidsberaad werd al duidelijk dat veel burgemeesters het beginpunt van de maatregel willen verplaatsen van 21.00 naar 22.00 uur.

De burgemeesters wezen op de zomertijd (die zondag ingaat), waardoor het langer licht is ’s avonds.

Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

Lees ook  De werkwijze-Rietbergen: wil jij tourmanager van Marco Borsato worden? Dan verwacht ik wel beloning in natura

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei gisteren dat het daardoor wel “erg ingewikkeld” wordt voor mensen.

Voor het ingaan van de maatregel, twee maanden geleden, zei premier Rutte in een Kamerdebat nog dat de avondklok ergens tussen 20.00 en 21.00 uur moet ingaan om effectief te zijn. “Na negen uur neemt het enorm af in effectiviteit.”

Reisadvies
Vanavond geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen.

Daarin gaan ze naar verwachting vertellen dat er verder niets wordt versoepeld. Het kabinet vindt dat de coronacijfers zich niet goed genoeg ontwikkelen: de besmettingscijfers zijn te hoog.

Lees ook  Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land

Het kabinet zette twee weken geleden nog de deur op een kier voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart.

Als opties noemden Rutte en De Jonge dat de terrassen weer open zouden kunnen, dat de mogelijkheden om te winkelen zouden worden verruimd en dat studenten in het hoger onderwijs weer deels naar college zouden kunnen.

Het kabinet verlengt verder het negatief advies voor reizen naar het buitenland tot half mei. De aanstaande meivakantie valt ook in deze periode. Op dit moment geldt een negatief reisadvies voor de hele wereld tot half april.

Risico op coronamutaties omdat Westen vaccins inslaat

Onderzoek: hoe langer de coronacrisis duurt, hoe luier vaders worden in het huishouden