in

Ans Boersma klaagt Nederlandse staat aan

Journalist Ans Boersma (31) klaagt de Nederlandse staat aan. Ze stelt Nederland aansprakelijk voor de emotionele en materiële schade die ze heeft geleden na haar uitzetting uit Turkije. „Ik vind het schandalig dat ik allereerst in Turkije een flink aantal uren in onzekerheid heb gezeten en ben opgepakt.”

Boersma werd vorige week Turkije uitgezet na een aantal informatieverzoeken van Nederland aan dat land. Ook zou Nederland daarbij gevoelige informatie over de journalist hebben gedeeld. Ze wordt in verband gebracht met een voormalig lid van Al-Nusra, een 32-jarige Syriër met wie ze in 2015 een relatie had.

„Ik ben het land uitgezet met één rugtas. Ik mocht niet meer naar mijn huis en heb geen afscheid kunnen nemen. Ik ben nu een week hier en mijn leven staat helemaal op zijn kop. En daar ga ik de Nederlandse staat voor aansprakelijk houden. Ik wil mijn leven terug. Ik wil terug naar Turkije ook”, zegt ze tegen de NOS.

Lees ook  Baby overleden na beet hond Diemen

„Er is niet het minste bewijs dat ik me aan enig strafbaar feit schuldig heb gemaakt”, schrijft ze daarnaast op Twitter.

Ik sprak @NOSWaagmeester over de gebeurtenissen van afgelopen week. Vanavond @Nieuwsuur. Ja, in 2014 was ik betrokken bij een garantstelling voor een toeristenvisum. Deze werd afgewezen. Nee, ik heb nooit iemand illegaal naar Europa geholpen. 1/2

De politie heeft haar woensdag verhoord omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Ze zou garant hebben gestaan voor een toeristenvisum voor de Syriër, terwijl hij op dat moment volgens het OM valse papieren had. „Ik heb hem leren kennen als iemand die zich altijd heeft verzet tegen president Assad”, aldus Boersma. „Op het moment dat in Syrië de boel naar rechts ging, dus ook radicaler, extremistischer werd, is hij daarmee gestopt.” Volgens Boersma was dat ook het moment dat hij uit Syrië is gevlucht.

Lees ook  Politie Zeeland redt vermist meisje (17) uit handen mensenhandelaren

Volgens de NOS wil ze in een civiele zaak haar gelijk halen. „Ik heb niet het idee iets strafbaars te hebben gedaan”, aldus Boersma.

Het Financieele Dagblad, haar voornaamste werkgever, verbrak vrijdag de banden met de correspondent die gevestigd was in Istanboel. De krant neemt haar kwalijk dat ze een relatie die ze in 2015 met een Syriër had, niet heeft gemeld. De Syriër zou in zijn land van herkomst voor Jabhat al-Nusra hebben gevochten. Hij werd in oktober 2018 in Nederland opgepakt en zit sindsdien vast.

Het is voor het eerst dat Boersma uitgebreid reageert op haar uitzetting. Ze wil tegenover De Telegraaf niet reageren.

Vrouw mishandelt Turks-Nederlandse jongen (10) in speelparadijs

Braziliaanse minister: Nederlandse specialisten raden seksuele bevrediging van baby’s aan