in ,

Anna Jooss (70) ontsnapte uit een sekte: ‘Ik zou m’n familie nooit meer mogen zien’

Ze raakte alles kwijt. Haar man, haar huis, al haar spullen en haar zelfvertrouwen. Niks bleef meer over. Anna Jooss (70) uit Oisterwijk zat bij een sekte en ontsnapte.

Ze schreef een boek over die periode: ‘Wanhopig geluk’, waarin ze beschrijft hoe het zover had kunnen komen.

Jooss was 34 jaar en had haar leven goed op orde met haar man en twee dochters. Haar schoonzusje kreeg een relatie met een paragnost die vaak over de vloer kwam.

Ze raakten goed bevriend. ,,In de zomer kwam hij met het prachtige idee om samen in een klooster in Limburg te gaan wonen. Met ons en nog andere mensen. Hij wilde daar een leefgemeenschap starten,” vertelt Jooss.

Anna Jooss beschrijft in haar boek de twijfel, de discussies en vlucht uit Eenheid, de naam van de groep in het Limburgse Echt.

Die leefgemeenschap bleek later een destructieve sekte, zoals ze het zelf noemt. ,,Ik zat in een moeilijke periode in mijn leven en was daarom makkelijk vatbaar voor zo’n sekte, besefte ik me achteraf. Ik viel mezelf tegen en stond op zo’n punt in mijn leven waarvan ik dacht: er moet toch meer zijn?”

Lees ook  Europese Ruimtevaartorganisatie wil je betalen om vijf dagen lang in bad te liggen

‘Ik werd Satan genoemd’
Volgens Jooss werd het een sekte, omdat iedereen identiek was aan de leider. ,,Maar we konden nooit het belangrijke bereiken wat de leider zelf had, want hij stond als hoogste in de hiërarchie.”

Hij kon ongelooflijk hard schelden en tekeergaan. Dat was heel indringend. Als je contact had met je eigen familie dan merkte hij dat meteen.”

,,Ik was maar een lastig mens, had steeds vragen en zocht contact met de buitenwereld.” Op een gegeven moment werd iedereen in de kapel geroepen voor een preek.

,,Daar vertelde hij dat er allemaal zwarte schaduwen waren in het klooster, een daarvan was de zwartste en dat was de Satan. Ik voelde meteen dat het over mij ging. Dat was heel eng. Toen ben ik geknapt.”

”Hij dreigde dat ik nooit meer mijn familie mocht zien”
– Anna Jooss

Jooss raakte in een verder isolement. Het contact met de buitenwereld en haar verleden werd steeds minder.

De enige mensen met wie ze praatte, leefden ook in het klooster. Zo kreeg de sekte en de sekteleider steeds meer macht over haar.

,,De druppel voor mij om weg te gaan, was het moment dat hij de brief van een collega wilde lezen ,” vertelt Jooss.

Lees ook  Man loopt met enorme Pitbull in Rotterdam – dit is wat er vervolgens gebeurt

,,Hij dreigde dat ik nooit meer mijn familie mocht zien als ik die brief niet ging halen.” Ze besloot om weg te gaan en meldde het ook aan haar man.

Die zei: ‘Je moet doen wat je niet laten kan.’ Jooss sloop naar de kindervleugel, maakte de kinderen stilletjes wakker, verzamelde alle spullen en vertrok via de achteruitgang.

Ze belde aan bij de overburen en vertelde hen dat er iets niet goed was. Ook niet voor de kinderen. Of ze bij hen haar broer mocht bellen.

‘Je bent voor eeuwig verloren’
Een uur later stonden haar broer, een zwager en nog iemand aan de deur. Drie man sterk. Ook de sektegroep stond inmiddels buiten.

Ze riepen: ,,Je valt in een zwart gat. Je bent voor eeuwig verloren en je moet de kinderen hier laten!” Jooss is meteen vertrokken en de kinderen hebben het klooster nooit meer gezien.

Na haar vertrek ontwikkelde ze zich tot hulpverlener, kwam bij mensen in huis en wist jongeren langzaam los te weken van de sekte. Want dat is wat ze nu doet, anderen helpen.

Bewijs! Mensen die voor de tv in slaap vallen zijn fantastische mensen

Het is bewezen: je kat blijft urenlang boos als je hem kwetst