in

Als je ooit wel eens ‘s nachts wakker bent geworden en je niet meer kon bewegen is dit wat het betekent

Slaapverlamming is een gevoel bij te zijn maar je niet kunnen bewegen. Het gebeurt als een persoon tussen waken en slapen is.

Het gebeurt wel als je wakker wordt en is heel beangstigend omdat je bij vol bewustzijn bent maar niet kunt bewegen. Het is echter algemeen en totaal onschadelijk. Het vindt plaats tijdens een van twee stadia – “hypnagogia” en “hypnopompie”. Het eerste is bij het in slaap vallen, terwijl hypnopompie slaapverlamming optreedt als een persoon wakker wordt uit de REM-slaap.

Sommige mensen ervaren die fenomeen nooit of maar een of twee keer tijdens hun leven. Maar er zijn er die het soms zelfs wekelijks meerdere malen hebben.

Lees ook  Dochter van Ronald Koeman laat niks aan je verbeelding over met deze foto's

Mensen met mentale stoornissen, zoals depressie en angstaanvallen zijn er gevoeliger voor, net als mensen met een onderliggende slaapaandoening, zoals slaapapneu en personen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Risicofactoren zijn onder andere:

Slaapproblemen
Slaaptekort
Mental problemen
Drugs- of alcoholgebruik
Regelmatige veranderingen in slaapritme
Bepaalde medicatie, zoals bij ADHD
Slapen op de rug

Symptomen

In het geval van slaapverlamming kan een persoon een paar seconden of minuten niet praten of bewegen, meestal net nadat ze in slaap zijn gevallen of meteen na het wakker worden

Meestal wordt het niet medisch behandeld, maar in ernstige gevallen kan de dokter de hulp van een slaapspecialist inroepen.

Er is niet echt een standaard voorgeschreven behandeling, maar als er een onderliggende oorzaak is dan kunnen behandelingen bestaan uit:

Lees ook  Ze beginnen een zwanger zeepaardje te filmen, maar blijf goed naar zijn buik kijken. WHOA!

Behandeling slaapstoornissen
Doorverwijzen naar een mentale therapeut
Invoeren van een slaapschema
Anti-depressiva
Doorverwijzen naar een slaapspecialist

Als het je niet vaak overkomt is de algemene aanwijzing toch goed op je slaappatroon te letten en een gezonde leefwijze in het algemeen aan te hangen. Vooral matigen met koffie, nicotine en alcohol en drugs en elektronische apparaten niet te dicht bij je bed houden.

Als het je echter een keer overkomen is, is de kans groot dat het nogmaals gebeurt, dus denk eraan dat het niets ernstigs is en snel voorbij gaat, dus raak niet in paniek.

Ouders zeggen hun kinderen niet met haar zoon te spelen, dus moeder schrijft ze allemaal een brief op Facebook

33-jarige vrouw komt na een beroerte in een coma terecht. Maar als ze ontwaakt laten artsen haar baby aan haar zien, waarvan ze niet eens wist dat ze die had