in

Als de moeder haar pasgeboren zoon in het gezicht aankijkt, is ze geschokt. Ze geeft hem onmiddellijk af en laat de vader verhuizen.

In januari 2015 brengt de Armeense Ruzan Badalyan haar langverwachte eerste kind ter wereld – de kleine Leo. Maar als de dokters de baby onderzoeken, stellen ze een diagnose die de moeder schokt: Leo heeft Trisomie 21.

In Armenië is het hebben van kinderen met het Downsyndroom helaas nog een taboe. Samuel Forrest, de vader van Leo en de echtgenoot van Ruzan, wordt door zijn vrouw voor een vreselijke keuze geplaatst: “Als ik het kind zou willen houden, zou zij de scheiding aanvragen”, legde hij uit. Voor Samuel is zijn zoon echter perfect, dus kiest hij voor het kind en verhuist naar zijn vaderland Nieuw-Zeeland.

Dankzij een in zijn land in het leven geroepen crowdfundingcampagne zamelt hij honderdduizenden euro’s in om zijn zoon een zo goed mogelijk leven te kunnen schenken. Toen Ruzan zich beledigd voelde omdat ze werd afgeschilderd als een slechte moeder liet ze opnieuw van zich horen: dit kon ze niet zomaar laten voorbijgaan.

Lees ook  Hij dacht dat zijn levensdroom voorbij was, maar als hij Whitney zingt verandert alles

Haar versie klinkt nu heel anders: “Natuurlijk hou ik van mijn zoon. Maar op het ogenblik van de bevalling zag de toekomst er in Armenië somber uit. Met mijn loon zou ik nooit goed voor hem kunnen zorgen hebben. Bovendien had ik toen last van een postnatale depressie. Ik voel me door mijn man in de steek gelaten. Tegelijk besefte ik ook dat mijn zoon in Nieuw-Zeeland een beter leven zou hebben dus liet ik hem vertrekken.”

Ze zegt dat ze deze beslissing nu berouwt. Ze voelt zich onbegrepen en zegt dat ze nooit de kans heeft gekregen om haar zoon op te voeden.

Lees ook  Een vriend van mama schiet peuter in het hoofd omdat hij onophoudelijk huilde.

Een maand na de geboorte zoeken de twee terug contact met elkaar. Via Skype klaren ze hun meningsverschillen uit en langzaam groeien de twee terug naar elkaar toe. Ze besluiten om hun relatie een tweede kans te geven.

Ruzan verhuist uiteindelijk ook naar Nieuw-Zeeland, waar ze met haar eerder ongewenste zoon herenigd wordt.

En Leo ontwikkelt zich prachtig. Hij is een actieve en slimme jongen, de trots van zijn ouders. Vandaag deelt het koppel hun verhaal om de vooroordelen over kinderen met Down te bestrijden.

En wees eens eerlijk: Is Leo geen schattige jongen? DEEL dit verhaal met iedereen die je kent om bewustwording te verspreiden rond het syndroom van Down.

Echtgenoot hakt de handen van zijn vrouw af omdat ze hem geen kinderen kon schenken. Dan verneemt hij waarom ze niet zwanger kan worden.

De ouders denken dat hun zoon gestorven is en begraven hem. Maar in werkelijkheid begraven ze hem levend.