in

Als de helpers bij de dierentuin aankomen slaat ze een vreselijke lucht in het gezicht. Als ze zien wat hier gebeurt is moeten ze huilen.

In het oostelijk deel van de stad Mosul in Inrak staat de ooit prachtige Montazah-Al-Morour-Zoo. Het dierenpark was vroeger een geliefd uitgaanspunt voor dierenliefhebbers en gezinnen.

Als echter in 2014 de leden van de terroristische organisatie Daish de stad Mosul belegert wordt de wijk waarin de zoo ligt door hevige gevechten getroffen. Het wordt voor de dierenverzorgers vrijwel onmogelijk zich om de opgesloten dieren te bekommeren.

De slag duurt bijna vier maanden. Een van de verzorgers begeeft zich met gevaar voor eigen leven steeds weer in het dierenpark en brengt de dieren het weinige aan eten dat ze hebben. Maar het is niet genoeg en de situatie wordt steeds erger. “De gevechten worden harder en het werd onmogelijk bij de dieren te komen”, vertelt de eigenaar van de dierentuin, Abu Omar.

De dieren van de zoo beginnen langzaam en kwellend te verhongeren en te verdorsten. Als twee van de vier leeuwen de hongerdood sterven moeten hun soortgenoten ze opeten.

Als een schot de kooien treft lukt het enige dieren te ontsnappen, maar ze worden al snel zelf slachtoffer van de genadeloze gevechten in de straten.

Als de gevechten eindelijk afnemen lukt het de groep “Mosul Eye” tenslotte bij de kooien te komen. Wat ze daar aantreffen breekt ook geharde strijders het hart. Bijna geen dier is meer in leven. Voor de ogen van de hulpeloze zien ze een tot op het bot vermagerde leeuwin sterven. De helpers kunnen niets anders meer doen dan haar begraven.

Lees ook  Hond redt katje van de dood – 3 dagen later gebeurt het onverwachte

Een beer zit verzwakt in zijn kooi en probeert met zijn laatste kracht zijn kop door de tralies te duwen.

De helpers van Mosul Eye maken foto’s van de verschrikkelijke toestanden ter plekken en zetten ze samen met een wanhopige bede om hulp op internet.

De gruwelijke beelden doen hun werk: de roep verbreid zich razend snel en zo komt tensloote ook de dringend benodigde hulp in de verwoeste dierentuin aan.

Dr. Sulaim Tameer Saeed, grondlegger van de Koerdische dierenhulpgroep „Kurdistan Organization for Animal Rights Protection (KOARP)“, lukt het twee leveringen kippenvlees, groenten en fruit te verzamelen en naar Mosul te sturen.

„Het is een schande de dieren te zien lijden, ze hebben hulp nodig. Ze hebben niets met de oorlog te maken“, zegt de vrijwilliger Saif al-Bassef. Maar ook hij alleen kan niet veel meer voor de hongerende dieren doen.

Lees ook  Blinde zwerfhond was 10 jaar lang op zichzelf aangewezen voordat hij gered werd

Eind februari komt eindelijk een omvangrijkere hulplevering aan. De medewerkers van de organisatie „Four Paws International“ zijn ontzet als ze zien dat ze voor bijna alle bewoners van de dierentuin te laat gekomen zijn.

Van alle dieren zijn er nog maar twee in leven: de leeuw Simba en de beer Lula. Beiden zweven tussen leven en dood.

Ze kunnen zich bijna niet meer bewegen en Lula de beer heeft een zware longontsteking. De dierenartsen lukt het met medicijnen en voeding ze zo ver te stabiliseren dat ze kunnen overleven.

De helpers blijven bij hen en hebben genoeg voer om ze vier weken te kunnen verzorgen. De voorbereidingen om ze ze verder te helpen lopen op volle toeren.

Wat een inzet. Ook midden in de grootste nood hebben mensen hun eigen leven geriskeerd om dat van de dieren in de zoo te redden en niet op te geven tot het ze gelukt is op zijn minst de overleving van twee van hun te verzekeren.

Simba en Lula hadden de vreselijke oorlog zonder de inspanningen van de mensen zeker niet kunnen doorstaan.

Ze wachtten meer dan een uur op het eten – maar als de ober ziet wat ze op de bon schreven? Bizar!

De baby vecht tegen de dood. De wanhopige vader heeft slechts een smeekbede aan alle ouders: was jullie handen!