in

Alleenstaande moeder huurt al 10 jaar acteur in als ‘vader’ voor haar dochter

Haar dochter weet nog steeds van niks
Je hoofd boven water houden als alleenstaande moeder kan behoorlijk pittig zijn. Ook voor kinderen van alleenstaande ouders is het niet altijd makkelijk. Zo merkte moeder Asako (een schuilnaam) op dat haar jonge dochter Megumi (ook een schuilnaam) zich erg afzonderde en werd gepest op school, omdat ze geen vader heeft. De moeder besloot daarom actie te ondernemen en een acteur in te huren als vader voor haar dochter.

De moeder heeft alleen maar goede bedoelingen.

Baby
Megumi was nog maar een baby toen haar ouders uit elkaar gingen en haar vader verdween uit haar leven. Jarenlang leek het geen probleem te zijn. Tot de destijds 10-jarige Megumi stiller werd en zich terugtrok. Ook bleek dat klasgenoten het meisje pestten, in Japan zijn kinderen van alleenstaande ouders vaker het mikpunt van pesterijen. “Mijn hart brak”, vertelt Asako hierover aan BBC. Ondanks dat ze de leerkrachten vroeg haar dochter te helpen, mocht dit niet baten. “Het enige wat ik kon denken was: ‘Wat als ik een man zou vinden die aardig is en vriendelijk, een ideale vader, zou dat haar een beter gevoel geven?’”

Inhuren
De moeder hoorde dat er een bedrijf bestaat dat acteurs en actrices aanbiedt die de rol van familieleden of partners voor hun rekening willen nemen. Ze vroeg het bedrijf of het mogelijk was om een acteur in de huren die de rol van vader op zich kon nemen. Die leidde tot een auditie van met vijf kandidaten. Takashi (ook een schuilnaam) kreeg de rol. Hij ontmoette de moeder meerdere keren en stelde een contract met haar op. Hij bereidde zich voor op de vaderrol door diverse Hollywoodfilms onder de loep te nemen, waaronder de films The Descendants en Little Miss Sunshine. Tevens bedachten Asako en Takashi een geloofwaardig scenario, voordat hij de dochter van Asako zou ontmoeten.

Lees ook  Bejaard stel uit elkaar gerukt door snelle verhuizing verzorgingshuis

Ontmoeting
Moeder Asako vertelde Megumi dat haar ‘vader’ weer was opgedoken en dat hij graag terugwilde komen in Megumi’s leven. Tevens vertelde de moeder dat Takashi was hertrouwd en een nieuw gezin heeft. Met Takashi had de moeder overlegd dat ze wilde dat hij zijn excuus aan zijn ‘dochter’ aanbood en dat hij naar alles zou luisteren wat Megumi hem wilde vertellen. Hoewel Megumi eerst in shock was, wilde ze haar vader wel ontmoeten. Dit is inmiddels tien jaar geleden en nog steeds denkt Megumi dat Takashi haar echte vader is.

Verandering
Takashi komt sindsdien elke maand een paar keer langs. Zo gaan ze samen naar de bios of een dagje weg. Asako vertelt dat ze merkte dat haar dochters gedrag veranderde, nu ze haar ‘vader’ terug heeft in haar leven. “Na een tijdje werd Megumi een stuk vrolijker en spontaner. Ze vindt het fantastisch om te praten, ze is levendig en ze wilde zelfs terug naar school. Toen dacht ik: dit is het allemaal waard.” Het inhuren van een ‘vader’ is niet goedkoop. Elke keer als Asako hem inhuurt, kost dat haar 10.000 yen, wat neerkomt op zo’n 77 euro. Toch betaalt ze dit met alle liefde. Ook Takashi merkt dat Megumi opleeft en hij is het ermee eens dat ze gelukkiger is en zelfverzekerder.

Schuld
Takashi’s personage is erg close geworden met Megumi, die nu volwassen is. Hij is echt een deel van de familie geworden, toch voelt hij zich niet altijd goed bij de rol die hij nu al 10 jaar voor zijn rekening neemt. “Ik ben ook maar een mens, en natuurlijk zou het een een leugen zijn als ik er niets bij voelde als ik ‘ik hou van je’ tegen het kind zeg. Maar het is werk, ik moet het wel doen, daar moet ik mezelf wel aan blijven herinneren.”

Lees ook  Bridget Maasland haalt nog even hard uit naar André Hazes

Echte vader
Takashi is ervan overtuigd dat de echte vader van Megumi nooit zal opduiken, aangezien ze na de scheiding nooit meer wat van hem hoorde. Takashi is zich ervan bewust dat de leugen steeds groter wordt. “Als Megumi ooit zal trouwen, denkt haar man dat ik zijn schoonvader ben. Ook als ze kinderen zou krijgen, denken zij dat ik hun opa ben. Zo wordt de leugen steeds groter.” Ook Takashi heeft er weleens aan gedacht hoe het zou zijn als de waarheid aan het licht komt. “Er is een kans dat ze me bedankt voor wat ik heb gedaan, maar er is ook een kans dat ze helemaal kapot is.”

Gevoelens
Asako deelt ze dat haar dochter niet de enige is die gek is op Takashi. Zo heeft de single moeder al lang gevoelens voor Takashi. Toch realiseert ze zich goed dat ze verliefd is op een acteur en niet op iemand die echt bestaat. Ook wil Asaki voorlopig nog doorgaan met het inhuren van de ‘vader’, ondanks dat dat betekent dat ze dieper in een web van leugens belandt. “Ik weet dat mensen het stom vinden dat ik geld betaal en tegen mijn dochter lieg, maar ik was wanhopig. Ik weet dat wat ik doe drastisch is, maar ik wilde mijn dochter zo graag gelukkig zien.” Tevens maakt ze zich weleens zorgen hoe de impact op Megumi zou zijn als ze achter de waarheid komt, maar daar probeert ze niet te veel aan te denken.

6 dingen die je nooit met glasreiniger mag schoonmaken

Bedrijfsleider verdeelt €17 miljoen onder zijn personeelsleden: “Ik wilde gewoon een beetje dankbaarheid tonen.”