in

Agent die betrokken was bij arrestatie boerenzoon Jouke ‘thuis belaagd’: ‘Vreselijk voor hem en zijn gezin’

Eén van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de 16-jarige boerenzoon Jouke in Heerenveen, is thuis belaagd door tegenstanders van het stikstofbeleid, stelt politievakbond ACP. Er is onder andere in zijn tuin brandgesticht, zegt voorzitter Wim Groeneweg. ,,Het is ongekend wat hier allemaal gebeurt. Dit is niet de manier waarop wij met elkaar moeten omgaan.”

De spanning in het noorden van ons land is momenteel ‘om te snijden’, zegt Groeneweg. Boeren zijn ‘vreselijk boos’ en richten hun frustratie op politieagenten, die volgens de ACP-voorzitter ‘alleen maar hun werk doen’. ,,Er is geen enkele agent in Nederland die opstaat met de gedachte: laat ik vandaag eens lekker mijn dienstwapen trekken. Dat gebeurt echt zelden in ons land, en gelukkig maar.”

Bij de aanhouding van de 16-jarige boerenzoon voelden de agenten zich genoodzaakt een schot te lossen. Of dat rechtmatig gebeurde, wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Volgens Groeneweg maakt het schietincident en de bijbehorende massale ophef ‘heel veel indruk’ op de betrokken agenten. ,,Zij zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenis en wat er momenteel allemaal op hen afkomt. Hun namen gaan rond op sociale media en nu worden ze ook thuis opgezocht. Dat doet wat met politiemensen en hun gezinnen. Het is vreselijk.”

Groeneweg is kritisch over de zorg die naar de betrokken agenten uitgaat. ,,We lezen allemaal verhalen van burgemeesters die op bezoek gaan bij gedupeerde boeren en andere getroffenen, maar als het gaat om deze drie collega’s heb ik nog helemaal niets gehoord. Zelfs niet van de eenheidsleiding. Is dat nou de manier waarop we met elkaar omgaan?”

Lees ook  Meisje uit 's-Gravenzande gebroken kaak geslagen door jongen op straat

Strobalen voor woning
De politie Noord-Nederland onderzoekt alle berichten en filmpjes die op sociale media rondgaan waarin wordt beweerd dat politieagenten thuis worden belaagd. Met een video wordt de suggestie gewekt dat er een truck in een tuin van een agent staat waar ingepakte hooibalen op de grond liggen. De politie zegt hierover dat het ‘absoluut niet waar is’ dat dit bij een agent in de tuin is. De woordvoerster weet waar dit wel is, maar wil de plaatsnaam niet delen. ,,Er is ook geen enkele aanwijzing van een gerichte actie. Het kan heel goed een ongeval zijn geweest, waarbij de balen van de wagen zijn gerold. Bovendien zijn de beelden zeker een dag oud.”

Politievakbond ACP kan de beelden ook niet ‘met 100 procent zekerheid’ bevestigen. Net als de politie een dag eerder, spreekt de bond zich uit tegen het delen van privégegevens van agenten, het zogenoemde doxing. Daarnaast ‘blijft de boodschap dat mensen weg moeten blijven bij huizen van politiemensen, politici en journalisten’, aldus een ACP-woordvoerder. ‘Blijf weg van de plekken waar gezinnen en kinderen wonen.’

Het Dagblad van het Noorden meldt dat zeker één politieagent die dinsdagavond aanwezig was bij de (schiet)incidenten in Heerenveen is ondergebracht op een ander adres. De sfeer rond hem werd te grimmig, schrijft de regionale krant. De agent heeft woensdagavond onder bewaking zijn woonplaats verlaten. Zijn huis wordt donderdag beveiligd. De politie Noord-Nederland kan en wil voorlopig niets zeggen over de agenten die dinsdagavond laat in Heerenveen actief waren. Er wordt onderzoek gedaan. De politie verwijst naar het Openbaar Ministerie maar een OM-woordvoerster wil daar op haar beurt niets over kwijt. ,,Dit valt onder het stelsel bewaken en beveiligen, dus daar doen wij geen mededelingen over.”

Lees ook  Halfna*kte fastfoodklant zoekt confrontatie met agenten op

Woordvoerder Maarten Brink van politiebond ACP noemt het ‘te gek voor woorden’ dat een politieagent moet onderduiken. ‘Dat dit nodig is, moeten we massaal verwerpen’, schrijft hij op Twitter in een reactie op het krantenbericht.

Volgens de politiebonden is politiek Den Haag aan zet om de rust in de samenleving weer terug te laten keren. ,,We kunnen allemaal boos zijn op de politie, maar dat heeft helemaal geen zin. Wij zijn slechts uitvoerders van de wet en zorgen dat de wet gehandhaafd wordt. Zodra de veiligheid van onze mensen of van omstanders in het gedrang komt, dan treden we op. De politie staat voor een gezonde en veilige samenleving, daar moet echt wat meer respect en waardering voor komen”, besluit Groeneweg.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op een reactie.

Meisje (6) dat uit water in Oudenaarde werd gehaald, is overleden

Het verhaal van Jouke zelf