in

94-jarige grootmoeder met dementie denkt dat de babypop haar kleindochter is.

Jessie Bell kreeg vijf jaar geleden de diagnose van dementie. Toen haar toestand dit jaar verslechterde, verhuisde haar dochter haar naar een verzorgingstehuis. Ze is 94 jaar oud en heeft het moeilijk om nog van het leven te genieten. Haar dochter, de 57-jarige Sandra, zei dat haar moeder nog nauwelijks lachte.

“Ze begon de vreemdste dingen te doen. Zoals in het midden van de nacht de tuin ingaan om tuinmeubilair te verplaatsen of aardappeltjes in afwasmiddel bakken”, vertelde Sandra. “We kamen op het punt dat mijn zus samen met verplegers zeven op zeven voor haar zorgden.”

“Ze begon in het midden van de nacht op te staan, dus hadden we geen keuze dan haar naar een home te verhuizen.” Op dat moment kon Jessie zich zelfs niet meer herinneren dat Sandra en Carol haar dochters waren.

Dat alles veranderde toen Sandra’s zus, Carol, haar een pop bracht. Jessie zag de pop en dacht dat het een echte baby was en voor het eerst sinds lang lachte ze terug.

Lees ook  Ismail Ilgün biedt excuses aan alle Nederlanders: Ik was boos en overladen

Kleindochter

Nu behandelt Jessie de pop als haar kleindochter. Ze praat en zingt met de pop, en straalt bij het zien van de lieve blik op het gezicht van de pop.

“Mama kijkt naar het gezicht van de pop en zegt dan: ‘Is ze niet prachtig? Kijk haar glimlach eens.’ Dan glimlacht mama ook – ze glimlacht zelden naar iemand anders”, vertelde Sandra.

Jessie noemde de pop Gizzy, wat tevens de naam van haar hond blijkt te zijn. “De laatste maanden ging ze erg achteruit en ze kan niet meer wandelen, maar de baby is altijd bij haar”, voegde Sandra er nog aan toe.

“Ze geeft de pop zelfs te eten en telkens als zij eten krijgt, moet de baby ook eten. Ze vervangt de kleedjes van de baby niet zelf, want ze bleef haar armpje maar uit de kom trekken.”

De andere bewoners die op dezelfde “golflengte” zitten, zoals Sandra het stelt, vragen zelfs hoe het met de baby gaat als ze haar moeder bezoekt.

Lees ook  Paard zakt in volle zon ineen in binnenstad: “Deze dierenm*shandeling moet stoppen”

Troost

Sterker nog, “poppentherapie” blijkt aan populariteit te winnen. Er werd vastgesteld dat het mensen met dementie kalmeert en voor een lichtpuntje in hun leven zorgt. Dat ondanks het feit dat heel wat mensen zich niet in het idee kunnen vinden.

“Ik denk dat de dementie moeilijker was voor ons dan voor mama, maar als we haar nu verlaten geeft de pop haar een beetje troost.” Het troost Sandra en Carol dat mama iets om handen heeft wanneer ze met de baby speelt.

Dit verhaal is om verschillende redenen hartverscheurend, maar er is toch ook een lichtpuntje. Er kan niets gedaan worden om de toestand van Jessie om te keren, maar ze is tenminste wel gelukkig – en dat is een zegen voor alle betrokkenen.

Heb jij ervaring met dementie? Laat van je horen in de reacties op Facebook en DEEL dit met je vrienden!

Bikers vernemen dat stoffelijk overschot van een marinier per “post” naar huis gestuurd wordt – en weigeren dit te laten gebeuren.

Bejaarde dame heeft moeite om de bus op tijd te halen. Nu doet het prachtige gebaar van de chauffeur overal de harten smelten.