in

9 Vroege aanwijzingen van de ziekte van Parkinson. Wees er snel bij!

Misschien wist je al dat Michael J. Fox en Muhammad Ali leden aan deze vreselijke ziekte. Het is een aandoening die iedereen kan overkomen.

Parkinson is een aandoening die het zenuwsysteem afbreekt. Sinds 2013 werden 53 miljoen mensen getroffen door de ziekte over heel de wereld. Meer dan 100 duizend mensen stierven er reeds aan.

Parkinson is het meest bekend omwille van de bevende handen en moeilijk kunnen lopen. Anderen hebben last van slapeloosheid, overgevoeligheid en verwarrende emoties.

Er bestaat geen remedie voor Parkinsonpatiënten maar het kan wel behandeld worden. Daarom is het zo belangrijk hulp te zoeken bij de eerste tekenen van de ziekte. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter de ziekte kan worden behandeld.

Dankzij beroemdheden als Michael J. Fox, is er tegenwoordig meer bewustzijn rond deze aandoening. Het onderzoek naar genezing of betere behandeling gaat koortsachtig door. Sommige behandelingsmethoden zijn behoorlijk alternatief!

Ziektes worden niet in op een dag uitgeroeid. Het is een lang proces van onderzoek naar oorzaken en gevolgen. Hoe groter onze kennis wordt, hoe dichter we bij een remedie komen.

Daarom kijk je best uit of je niet een van de volgende symptomen opmerkt bij jezelf of je geliefden.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Zoals gezegd valt de ziekte van Parkinson het zenuwselsel aan en bestaat er nog steeds geen genezing. De symptomen steken vaak langzaam de kop op en ze beginnen meestal na 60 jaar leven. Mannen hebben meer kans op de ziekte dan vrouwen. Men weet nog steeds niet wat precies de oorzaak is van Parkinson maar het lijkt iets genetisch te zijn.

Lees ook  De hond zat al heel zijn leven vast in de kooi – tranen vloeien als hij eindelijk vrijheid leert kennen

1. Bevende handen

Het beven begint meestal in de handen. Later kunnen ook andere lichaamsdelen geaffecteerd geraken. Het beven gebeurt als de persoon in rust is en niet als hij of zij beweegt. Het kan dus goed zijn dat de patiënt stopt met beven als hij of zij de handen gebruikt om iets vast te pakken. Het beven zal echter wel verergeren en dat maakt eenvoudige taken vaak zeer lastig.

2. Trage beweging

Technisch heet dit bradykinesia. Het betekent dat het lichaam trager dan normaal beweegt en de patiënt kan daar niets aan doen. Deze traagheid valt het meest op aan het begin van een beweging, bij het opstaan bijvoorbeeld of als een patiënt iets wil vastpakken. Sommige automatische bewegingen vereisen plots alle aandacht.

3. Stijfheid

Parkinson maakt dat spieren verstrammen. Hierdoor wordt bewegen een hele opdacht. Typisch is een kant van het lichaam stijver dan de andere kant.

4. Evenwichtsproblemen

Net als het beven en het verlies aan coördinatie, is evenwichtsverlies een sterke aanwijzing voor de ziekte van Parkinson. De communicatie in de zenuwbanen verloopt stroever dan normaal. Parkinsonpatiënten klagen vaak over constant tegen dingen aan lopen. Ook achteruit vallen is een typisch fenomeen. Bij ouderen kan dit zeer gevaarlijke consequenties hebben.

5. Verlies van gelaatsuitdrukking

Vermits de spieren stram en trager worden, heeft dit ook een effect op de uitdrukking. Patiënten krijgen een uitdrukkingsloze blik. Glimlachen en fronsen gebeurt veel trager en dat is de reden.

Lees ook  Heb je vaak jeuk in je oren? Dit kan het betekenen

6. Slepende voeten

De beweging raakt danig beïnvloed en het is niet ongewoon dat patiënten met hun voeten over de grond slepen bij het wandelen. Het slepen is mogelijk niet zo duidelijk, maar je kan wel makkelijk zien dat het lopen niet zo verloopt als voorheen.

7. Onduidelijk praten

Slechte spiercoördinatie neemt niet alleen de uitdrukking weg, het maakt ook praten moeilijker. Het wordt een hele klus om mensen met Parkinson goed te verstaan. De lippen bewegen niet zoals het hoort en patiënten praten erg onduidelijk als gevolg daarvan.

8. Denkproblemen

Het brein is natuurlijk het grootste slachtoffer van de ziekte van Parkinson. Patiënten ondervinden problemen bij het denken, zich dingen herinneren, krijgen hallucinaties of erger. Ook heeft de ziekte een invloed op concentratie en gedachtevorming.

9. Problemen met automatische bewegingen

Parkinsonpatiënten ondervinden vaak ernstige problemen bij het knipperen van de ogen of slikken. Vaak beginnen ze te kwijlen. Toch moet worden gezegd dat geen enkel symptoom zeker is en dat elke mens de ziekte op een andere manier ondergaat.

Als je deze symptomen opmerkt bij jezelf of bij anderen is het een goed idee om er met een dokter over te spreken. Een snelle behandeling kan de ziekte goed onder controle krijgen. Het blijft een vreselijke ziekte maar deskundigen blijven zoeken naar oplossingen.

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook!

Ze zegt aan iedereen dat ze blind is. 28 Jaar later ontdekt haar man echter haar ongelooflijke geheim!

Gooi je sleffers of flipflops maar in de vuilbak. Hier heb je acht redenen om ze nooit meer aan te doen.