in ,

5 rare dingen die gebeuren als je dood bent

Gelukkig maakt het je tegen die tijd niks meer uit.

Je wordt paars
Bij een dood persoon denk je waarschijnlijk direct aan ‘lijkbleek’. Maar niet alles wordt wit. Zeker de onderkant van een lichaam kan nog wel eens paars worden (zoals de schouderbladen of rondingen van de rug).

Dit komt doordat de zwaartekracht direct inzet wanneer je hart stopt met pompen. Dit zorgt ervoor dat het bloed in je aderen stil komt te staan, en zich ophoopt.

Zo krijgt de huid een paarse kleur, zegt forensisch patholoog aan de Indiane University School of Medicine dr. Joye Carter.

Overigens verschijnen de paarse plekken op de kant waar je op ligt. Lig je op je zij of buik, dan kan dat gedeelte paars worden.

Je kunt een soort van erectie krijgen
Wanneer je op je buik dood gaat, kan het bloed zich ook ophopen in je jongeheer. Dit kan eruitzien alsof je een erectie hebt.

Lees ook  Vigilante gerechtigheid: De “wraakmoeder” die de moordenaar van haar kind neerschoot in de rechtbank

Maar de kans dat je eruit ziet alsof je laatste daad p*rno kijken was, is klein, zegt forensisch patholoog Judy Melinek.

Het gebeurt vaker dat je jongeheer er na je dood uitziet alsof je net hebt geëjaculeerd. “Soms vinden we afscheiding in de buurt van een jongeheer op een lijk.

Dit komt doordat de prostaat soms nog wat lekt,” zegt dr. Melinek. “Het is dus een lekkage – geen ejaculatie.”

Je laat scheten via je mond
Wanneer je doodgaat stoppen je immuuncellen met werken. Na een paar dagen zorgt dit ervoor dat bacteriën uit je darmen en neus- en keelholte vrij spel krijgen om zich voort te bewegen in je bloed. Dit is het ontbindingsproces.

De bacteriën geven een vies ruikend gas af, dat in je darmen en buik gaat zitten. Wanneer iemand daar op drukt, of je lichaam verplaatst, kan dat gas uit je mond of kont ontsnappen. En dat ruik je.

Lees ook  Scheet van vrouw stinkt zo erg dat iemand braakt en gym moet worden geëvacueerd

Je beweegt
Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over lijken die spontaan rechtop gingen zitten in hun kist. Dit is een mythe. Wel is het zo dat je lichaam spastische trekjes kan vertonen op het moment dat het lichtje uit gaat.

Dit komt doordat je hersenen nog wat laatste activiteit vertonen. “Je hersenen kunnen nog gedeeltelijk intact zijn wanneer je bijvoorbeeld door je hoofd wordt geschoten. Op zo’n moment kun je nog wat stuiptrekkingen vertonen.”

Je maakt geluid
Wanneer een persoon gereanimeerd is, wordt er extra lucht in de longen en maag gepompt. Het kan zijn dat die lucht nog ontsnapt wanneer je dood bent – zeker als er druk op de longen komt te staan, zegt dr. Melinek.

Wanneer deze lucht ontsnapt lang je stembanden, kan dat voor een grommend geluid zorgen. Doodeng.

“Veel eerstejaars studenten Geneeskunde schrikken zich kapot wanneer ze dit voor het eerst meemaken,” zegt dr. Melinek.

Vader doodt dochter en berooft zichzelf van het leven: ‘Moeder vreesde eerder al dat hij het kind iets zou aandoen’

26-jarige man zwaargewond na ruzie in woning